Οι 138 “χαμένες” ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

Σε μία αποκάλυψη που εκθέτει πολύ κόσμο προχώρησε η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Γαλούπη, ο οποίος έψαξε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη «εξαφανίστηκαν» μέσα σε 11 μήνες οι 138 από τις 209! Για να μην μπερδευτείτε, θα παραθέσουμε τα στοιχεία, όπως τα ανέδειξε η εφημερίδα. Τον περασμένο Νοέμβριο, στις 28 του μήνα, με την έξαρση της πανδημίας, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπήρχαν 209 κλίνες ΜΕΘ. Ασφαλώς αυξημένες σε σύγκριση με τις 155 που είχαν καταγραφεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 14 Νοεμβρίου 2020. Ήταν, άλλωστε, εκείνο το διάστημα που όλοι τρέμαμε στην προοπτική να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε Μπέργκαμο της Ελλάδας.

Στην κορυφή της πανδημίας, λοιπόν, καταγράφονταν 50 ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», από 44 σε «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ», 25 στο «Ιππποκράτειο», άλλες 17 στο «Γ. Γεννηματάς», 10 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 9 στο «Άγιος Δημήτριος» και 8 στο «Άγιος Παύλος».

Τον Απρίλιο του 2021 και με τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, αυτόματα περιορίστηκαν και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τότε δεν υπήρχε ανάγκη, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ΜΕΘ μέσα στον Οκτώβριο, μάλλον δεν εξηγείται. Κυρίως, όμως, δεν δικαιολογείται. Ειδικά όταν τα περισσότερα ΜΜΕ επιμένουν ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση από διασωληνωμένους ασθενείς και όταν κάποιοι αρμόδιοι, όπως ο Νίκος Καπραβέλος, επικεφαλής της ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» κάνουν λόγο για «πληρότητα 100%». Μπορεί και να λένε την αλήθεια, από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ έδινε την 1η Οκτωβρίου στοιχεία για 71 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Οι 22 στο «Παπανικολάου», από 15 σε «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο», οι 11 στο «Παπαγεωργίου» και οι 8 στο «Άγιος Δημήτριος». Πού πήγαν οι υπόλοιπες κλίνες; Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας; Είναι πολλά τα ερωτήματα και τα περισσότερα εξ αυτών αμείλικτα. Επιβάλλεται, μάλιστα, να απαντήσουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ.