
Οι 7 προτάσεις των νοσηλευτών για τη στελέχωση του ΕΣΥ
Την επίλυση θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων ζητούν από τον υπουργό Υγείας οι νοσηλευτές προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ.
Την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων που να προωθούν την ποιοτική στελέχωση του συστήματος υγείας, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις νοσηλευτών, ζητάει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ), με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας.
«Στην Ελλάδα, οι Νοσηλευτές συνεχίζουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που δεν αντανακλά τη βαρύτητα του έργου τους, ούτε προωθεί την επαγγελματική τους εξέλιξη ή την ποιοτική στελέχωση του συστήματος».
Για να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες ανεπάρκειες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Νοσηλευτικής ως επάγγελμα και κρίσιμο συστατικό του ΕΣΥ, απαιτείται ένα πλέγμα ειδικών ρυθμίσεων, αναφέρει η Ομοσπονδία.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που προτείνουν οι νοσηλευτές είναι:
Ειδικό Μισθολόγιο
Το επάγγελμα του Νοσηλευτή έχει χαρακτηριστικά «επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας». Οι Νοσηλευτές εργάζονται με κυκλικό ωράριο, σε 24ωρες βάρδιες, Σαββατοκύριακα και Αργίες, υπό Συνεχές Ψυχοσωματικό Στρες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Τμήματα με Λοιμώδη Νοσήματα, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, βαριά Παθολογικά και Χειρουργικά τμήματα και γενικά σε χώρους που απαιτούν επείγουσες παρεμβάσεις, διότι κινδυνεύει άμεσα η ανθρώπινη ζωή. Παρόλα αυτά, οι απολαβές τους δε διαφοροποιούνται από τις λοιπές διοικητικές ή τεχνικές ειδικότητες στο χώρο της υγείας.
Ένα Ειδικό Μισθολόγιο με τις απαιτούμενες αυξήσεις, αποτελεί αναγνώριση της συνεισφοράς και της ευθύνης των Νοσηλευτών και μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση και διατήρηση στο επάγγελμα, τo οποίο συστηματικώς αποδυναμώνεται.
Ειδικό Σύστημα Προσλήψεων
Η σημερινή διαδικασία προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. χαρακτηρίζεται ως χρονοβόρα και εξαιρετικά γραφειοκρατική. Οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι δυναμικές και απαιτούν ευελιξία και άμεση κάλυψη. Ένα ειδικό σύστημα προσλήψεων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δομών υγείας και ευέλικτο, μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
Απαιτούνται τροποποιήσεις των Οργανισμών των Νοσοκομείων με υπολογισμό της στελέχωσης βάσει αριθμού κλινών και βαρύτητας. Επιπλέον, απαιτείται να ληφθεί υπόψη στις σχετικές τροποποιήσεις των Οργανισμών των Νοσοκομείων η θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων Ειδικευμένων Νοσηλευτών, αλλά και αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων αποφοίτων Σχολών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Ειδικό Σύστημα Αξιολόγησης
Η αξιολόγηση των Νοσηλευτών πρέπει να βασίζεται σε σαφείς δείκτες απόδοσης, τήρηση της δεοντολογίας και τις ιδιαιτερότητες της επαγγελματικής καθημερινότητας. Το σύστημα πρέπει να είναι αντικειμενικό, με διαφανείς διαδικασίες και ενισχυτικό της επαγγελματικής εξέλιξης, αποδίδοντας έμφαση στην υποστελέχωση, στην παροχή εργασίας σε κυκλικό ωράριο στη συστηματική παραβίαση των διατάξεων περί της οργάνωσης του χρόνου απασχόλησης κλπ.
Ειδικό Συνταξιοδοτικό Καθεστώς
Η συνεχής έκθεση σε ψυχοσωματική φθορά, νυχτερινές βάρδιες, επαφή με λοιμώδη νοσήματα και σωματική εξουθένωση καθιστούν το επάγγελμα του Νοσηλευτή, επάγγελμα υψηλής φθοράς. Η φύση της εργασίας, που είναι εξουθενωτική και συνεχής, επιβάλλει την εξέταση πρόωρης συνταξιοδότησης και ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Ειδικό Σύστημα Κρίσεων για Θέσεις Ευθύνης
Οι Νοσηλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης βάσει αντικειμενικών προσόντων, εμπειρίας και εξειδίκευσης. Η καθιέρωση θεσμοθετημένου συστήματος κρίσεων εξασφαλίζει αξιοκρατία και βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.
Ισχυρά Κίνητρα Παραμονής και Εξέλιξης
Οι Νοσηλευτές χρειάζονται κίνητρα για να μείνουν στη χώρα, στις δημόσιες δομές υγείας. Η επαγγελματική εξουθένωση οδηγεί στην παραίτηση, στη μη αποδοχή της θέσης ή στη μετανάστευση. Απαιτούνται κίνητρα οικονομικά, επαγγελματικά (επιμόρφωση, εξελίξιμες θέσεις) οικογενειακά (ενίσχυση συνυπηρέτησης) και γεωγραφικά (για απομακρυσμένες περιοχές). Έτσι μειώνονται τα φαινόμενα εγκατάλειψης του επαγγέλματος ή μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Αύξηση Εισακτέων στις Σχολές Νοσηλευτικής
Η Ελλάδα καταγράφει αναλογία Νοσηλευτών προς ασθενείς πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α.). Η αύξηση εισακτέων σε συνδυασμό με ποιοτική εκπαίδευση είναι κρίσιμο μέτρο για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.
Η καθιέρωση ειδικών ρυθμίσεων για τους Νοσηλευτές δεν είναι απλώς ένα συνδικαλιστικό αίτημα, αλλά μια στρατηγική επιλογή υψηλής πολιτικής σημασίας, αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ.
Προσθέτει ότι οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό της υγείας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, την ανθεκτικότητα του συστήματος και την κοινωνική συνοχή.
Οι ειδικές ρυθμίσεις για τους Νοσηλευτές δεν αποτελούν προνόμια αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος, καταλήγει η Ομοσπονδία.
Πηγή: oloygeia.gr