Οξεία ηπατίτιδα: Αναμένεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες, ποια η εκτίμηση για την Ελλάδα

Καθησυχαστικοί αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίζονται οι καθηγητές Ηλίας Μόσιαλος και Γκίκας Μαγιορκίνης. «Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις που νόσησαν πιο βαριά» είπε ο κ.Μόσιαλος ενώ ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 10 κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί ο ιός και για αυτό τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα κατά την εκτίμησή του. Εξίσου δύσκολη είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων ως «οξεία ηπατίτιδα» ενώ παράλληλα τα αίτια πίσω από αυτήν είναι δύσκολο να αναλυθούν με σαφήνεια για την ώρα.

«Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Άρα, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα είπε ο κ. Μόσιαλος.

Όπως συμπλήρωσε: «Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δύσκολη η αναγνώρισή της 

Ενδεικτικά, ανέφερε ως παράδειγμα την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου σε διάστημα 6 μηνών καταγράφηκαν 9 δύσκολες περιπτώσεις, σε πολιτεία με πληθυσμό περίπου 5 εκατ., αν και «μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις, τις οποίες να μην τις έχουν αναγνωρίσει ούτε οι γονείς ούτε οι γιατροί».

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός με 114 κρούσματα, προκαλεί ανησυχία το ότι έχει υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Στη Σκωτία για παράδειγμα έχουμε 12 περιπτώσεις, ενώ περιμένουμε να έχουμε 4 σε ένα χρόνο», τόνισε.

Σχετικά με τα αίτια της ηπατίτιδας, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες. Ωστόσο, ανέφερε ότι το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά. «Αυτός ο αδενοϊός προκαλεί τέτοιας μορφής ηπατίτιδες, κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Όμως τώρα βλέπουμε ότι προσβάλλονται υγιή παιδιά», ανέφερε.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την περίπτωση να είχε προηγηθεί νόσηση με κορονοϊό, όπως έχουν πει Ισραηλινοί γιατροί, ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να αποδειχθεί. «Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, 3,5 μήνες πριν είχαν νοσήσει τα παιδιά με Covid», ανέφερε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι μια ακόμα εύλογη εκτίμηση θεωρείται ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτή τη στιγμή σε ιούς, γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, αν και υπογράμμισε ότι θα κάτι τέτοιο θα ήταν πιο λογικό να συμβαίνει σε χώρες, όπου εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού Covid.

«Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν πολιτικές σκληρών lockdown ή στη Νέα Ζηλανδία, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά πιθανώς να το δούμε σε 2-3 μήνες», δήλωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μόσιαλος θεωρεί σίγουρο ότι θα καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας και σε άλλες χώρες. «Αν ο αριθμός μείνει σε αυτά τα επίπεδα, η ανησυχία δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή αν μιλάμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας 20-30 τέτοιες περιπτώσεις είναι διαφορετικό από το να έχουμε 5.000-10.000. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο πρέπει να δούμε την πορεία της τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα σε χώρες που ακολουθούν πολιτική μηδενικού Covid.

«Η Κίνα προκαλεί ανησυχία γιατί μόνο το 2% των Κινέζων έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό έναντι του 70% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι ένα τεράστιο ποσοστό των Κινέζων είναι επιρρεπές στην Όμικρον 2 και εμφανίζουν και άλλες υποκατηγορίες της Όμικρον. Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, καθώς η διασπορά της Όμικρον 2 είναι πολύ μεγάλη», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά 

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δε θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αλλά ότι «θα καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά» εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας. «Υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια.

Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με τα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, όμως εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός και από τον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.