Οξεία Ηπατίτιδα: Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψισε όλα όσα γνωρίζουμε για τα κρούσματα οξείας ηπατίδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Από τότε που ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ (15 Απριλίου 2022), ο εντοπισμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφονται περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις σε παιδιά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε για πρώτη φορά μια απροσδόκητη σημαντική αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά που προηγουμένως ήταν γενικά υγιή. Μια απροσδόκητη αύξηση τέτοιων περιπτώσεων έχει πλέον αναφερθεί από πολλές άλλες χώρες – ιδίως την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Ενώ ο αδενοϊός είναι επί του παρόντος μια υπόθεση ως η υποκείμενη αιτία, δεν εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας. Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41, τον εμπλεκόμενο τύπο αδενοϊού, δεν έχει προηγουμένως συνδεθεί με τέτοια κλινική παρουσίαση. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις. Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα (φλεγμονή του στομάχου ή του εντέρου), επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης).

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι ανοσολογικά διακριτών αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται ως διάρροια, εμετό και πυρετό, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα.

Παράγοντες όπως η αυξημένη ευαισθησία μεταξύ των μικρών παιδιών λόγω του χαμηλότερου επιπέδου κυκλοφορίας αδενοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πιθανή εμφάνιση ενός νέου αδενοϊού, καθώς και η συλλοίμωξη SARS-CoV-2, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 ΔΕΝ υποστηρίζονται προς το παρόν, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών δεν εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη λοιμώδεις εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου.

Με τις συνεχείς νέες κοινοποιήσεις πρόσφατων κρουσμάτων, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με πιο εκτεταμένη αναζήτηση κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα πριν επιβεβαιωθεί η αιτία και εφαρμοστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη μέλη και εταίρους.

Πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα

Μέχρι της 21 Απριλίου του 2022, τουλάχιστον 191 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε 11 χώρες στην Ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε μία περιοχή της Αμερικής. Ειδικότερα, τόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις εξής περιοχές:

  • Ηνωμένο Βασίλειο ή Βόρεια Ιρλανδία: 114
  • Ισπανία: 13
  • Ισραήλ: 12
  • ΗΠΑ: 9
  • Δανία: 6
  • Ιρλανδία: 5
  • Ολλανδία:4
  • Ιταλία: 4
  • Νορβηγία: 2
  • Γαλλία: 2
  • Ρουμανία: 1
  • Βέλγιο: 1
ΠΟΥ

Τα κρούσματα είναι ηλικίας ενός μηνών έως και 16 ετών17 παιδιά (περίπου 10) έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον ένας θάνατος έχει καταγραφεί.

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα (ηπατική φλεγμονή) με σημαντικά αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο που προηγήθηκαν της εμφάνισης με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα και αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/L) και ίκτερο. Τα περισσότερα κρούσματα δεν ανέφεραν πυρετό. Οι κοινοί ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E) δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι προς άλλες χώρες με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχουν προσδιοριστεί ως παράγοντες.

Αδενοϊός έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις και από τον αριθμό των κρουσμάτων με πληροφορίες για μοριακό τεστ, 18 έχουν εντοπιστεί ως ο τύπος F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 κρούσματα εκείνων που εξετάστηκαν. Επιπλέον, 19 εντοπίστηκαν με συλλοίμωξη αδενοϊού και SARS-CoV-2.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει βρεθεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων, έχει προσφάτως παρατηρηθεί μία αύξηση σε λοιμώξεις με αδενοϊό στην κοινότητα (ιδιαίτερα που ανιχνεύονται σε δείγματα κοπράνων σε παιδιά), που ακολουθούνται από χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας της COVID-19. Η Ολλανδία ανέφερε επίσης ταυτόχρονη αύξηση της κυκλοφορίας του αδενοϊού στην κοινότητα.

Ωστόσο, λόγω των ενισχυμένων εργαστηριακών δοκιμών για αδενοϊό, αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την αναγνώριση ενός υπάρχοντος σπάνιου αποτελέσματος που εμφανίζεται σε επίπεδα που δεν είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως και τώρα αναγνωρίζεται λόγω αυξημένων δοκιμών.