Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της COVID-19 ως «πανδημία», ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν, ανέφερε εκνευρισμένος ότι ο Οργανισμός είχε προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τη σοβαρότητα της COVID-19 ήδη από τις 30 Γενάρη.
Σαν σήμερα πριν 2 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέγραψε για πρώτη φορά την COVID-19 ως «πανδημία», αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. Έκτοτε έχουν χαθεί πάνω από 6 εκατομμύρια ζωές και έχουν μολυνθεί πάνω από 450 εκατ, άτομα.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την οργή του, τονίζοντας ότι ο πραγματικός συναγερμός είχε σημανθεί 6 εβδομάδες νωρίτερα αλλά ελάχιστα άτομα έδωσαν σημασία.
Ειδικότερα, ήδη από τις 30 Γενάρη του 2020, ΠΟΥ είχε κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC) – το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού για τη δημόσια υγεία. Εκείνη τη μέρα είχαν καταγραφεί λιγότερα από 100 κρούσματα και δεν είχε σημειωθεί κανείς θάνατος.
Αλλά μόνο όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, περιέγραψε την κατάσταση ως πανδημία, στις 11 Μαρτίου του 2020, άρχισαν πολλές χώρες να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο.
Δύο χρόνια μετά ο ΠΟΥ εξακολουθεί να είναι εκνευρισμένος που οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν υπόψη την αρχική προειδοποίηση.
«Ο κόσμος κυριεύτηκε από τη λέξη πανδημία. Η προειδοποίηση τον Ιανουάριο ήταν πολύ πιο σημαντική από την ανακοίνωση τον Μάρτιο. Θέλετε η προειδοποίηση να λέει ότι μόλις πνίγηκατε ή θα θέλατε η προειδοποίηση να λέει ότι έρχεται η πλημμύρα;», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει
Ο Ράιαν ανέφερε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία δεν εισακούστηκε.
«Ο κόσμος δεν άκουγε. Χτυπούσαμε το καμπανάκι και ο κόσμος δεν αντιδρούσε. Αυτό το οποίο με εξέπληξε περισσότερο ήταν η έλλειψη κινητοποίησης σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα συναγερμού του ΠΟΥ στο διεθνές δίκαιο, όπως έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη. Συμφώνησαν σε αυτό» ανέφερε σε κανάλι του ΠΟΥ στα social media την Πέμπτη (10/3).
Πρόσθεσε ότι η κήρυξη της πανδημίας απλά δήλωνε το προφανές, καθώς αυτό είχε συμβεί ήδη και επέμεινε ότι οι χώρες είχαν ήδη λάβει προειδοποιήσεις από πριν.
«Υπάρχουν πολλά άτομα στα μίντια και παντού που ισχυρίζονται ότι ο ΠΟΥ άργησε να κηρύξει την πανδημία. ΌΧΙ. Ο κόσμος είχε προειδοποιηθεί επαρκώς για την επερχόμενη πανδημία. Μέχρι τον Μάρτιο υπήρχε τόσο μεγάλος εκνευρισμός που είπαμε “Οκ θες πανδημία, πάρε την πανδημία σου».
Μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2020, ο αριθμός κρουσμάτων έξω από την Κίνα είχε αυξηθεί 13 φορές με πάνω από 118.000 να έχουν μολυνθεί σε 114 χώρες και 4.291 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά από ένα άλμα σε θανάτους στην Ιταλία και το Ιράν.
«Η λάθος επέτειος»
Η χρήση της λέξης «πανδημίας» από τον Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους έγινε γύρω στις 5:30 μ.μ. κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για την Covid-19, η οποία σε αυτό το στάδιο πραγματοποιούνταν ήδη σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακά μέσω του Zoom.
Την είπε έξι φορές διαδοχικά και 10 φορές συνολικά.
«Ανησυχούμε βαθιά τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σοβαρότητας όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Έχουμε κάνει λοιπόν την εκτίμηση ότι η Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία. Η πανδημία δεν είναι λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα.
Ο Ράιαν ήταν δίπλα του εκείνη την ημέρα, όπως και η Maria Van Kerkhove, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19. Δύο χρόνια μετά, ανέφερε ότι αυτή την Παρασκευή, ο κόσμος θα γιόρταζε τη «λάθος επέτειο».
«Είναι θεμελιωδώς εσφαλμένο. Ακούς την απογοήτευση στις φωνές μας γιατί ακόμα δεν έχουμε διορθώσει το αφήγημα. Θα ξαναγίνει! Πότε θα μάθουμε πραγματικά; Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει, όπως γνωρίζουμε. Δεν νομίζω ότι έχουμε αρχίσει καν να το θρηνούμε αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε η Maria Van Kerkhove.