Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε και είναι πλέον οριστικό: οι οικογένειες που έχουν ανεμβολίαστα παιδιά αλλά εμβολιασμένους γονείς, δεν θα χωρίζονται για να πιουν καφέ ή να φάνε ή να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους. Θα αρκεί ένα rapid test.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε, λοιπόν, τα παιδιά από 12 έως 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με rapid test 48 ωρών. Τα παιδιά 4 έως 11 ετών χρειάζονται δήλωση self test του τελευταίου 24ωρου.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες 13 Σεπτεμβρίου, στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν να μπαίνουν μόνοι όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, το οποίο εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες.
Στις επιχειρήσεις εστίασης σε κλειστό χώρο όπου θα ισχύουν τα παραπάνω, περιλαμβάνονται και τα καταστήματα σε στοές, κλειστά εμπορικά κέντρα και μαγαζιά σε υπεραστικούς σταθμούς.
Τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών μπαίνουν σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test, είχε δηλώσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον ΑΝΤ1.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12 με 17.
Παρέμβαση Άδωνι για το… αλαλούμ με το ΦΕΚ
Για το πως θα μπορούν να μπαίνουν τα παιδιά από 12 ετών έως και 17 στους κλειστούς χώρους εστίασης είχε προκληθεί ένα… αλαλούμ. Και αυτό γιατί είχε “κυκλοφορήσει” ένα ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 12 έως 17 ετών, θα έμπαιναν στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έφτασε στο σημείο να κάνει… παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Όπως ισχυρίστηκε, το ΦΕΚ που ανέφερε τα περί εισόδου των 12-17 σε κλειστούς χώρους μόνο με πιστοποιητικό ήταν ένα πρόχειρο, ένα ηλεκτρονικό draft και όχι το πραγματικό ΦΕΚ. Αυτό, συνέχισε, δεν είχε αριθμό φύλλου και άρα δεν ήταν το πραγματικό ΦΕΚ.
«Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι έκανε την παρέμβαση στον ΑΝΤ1 προκειμένου να μην δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο. «Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Δυο τεστ την εβδομάδα
Με το ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν πλέον, αυξήθηκαν σε δυο τα τεστ που θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και στις μεταφορές (πέρα από τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις) και τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δυο φορές την εβδομάδα.
Τα τεστ, PCR ή Rapid, μπορούν να γίνονται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δαπάνη του εργαζόμενου.