Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Καινοτόμο τεστ αίματος κάνει διάγνωση 8 χρόνια νωρίτερα

Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος, είναι η οστεοαρθρίτιδα, στην οποία ο αρθρικός χόνδρος χάνει την ομαλή του υφή και λεπταίνει. Ο αντίκτυπος του εκφυλισμού αυτού, είναι η τριβή ανάμεσα στα οστά του γόνατος, η δυσκαμψία και ο οξύς πόνος.

Με μια αιματολογική εξέταση ωστόσο μπορείτε να εντοπίσετε τα πρώιμα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος χρόνια πριν εμφανιστεί στις ακτινογραφίες αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να κάνουν εγκαίρως αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την δυσάρεστη εξέλιξη της νόσου.

Σε μελέτη ανάλυσης του αίματος 200 Βρετανίδων, εκ των οποίων, μόνο οι μισές είχαν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, βρέθηκε ότι ένας μικρός αριθμός βιοδεικτών διέκρινε τις γυναίκες με εκφύλιση στο γόνατο από τις υγιείς. Όπως γνωστοποιεί η επικεφαλής της μελέτης, και καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Νέας Υόρκης, δρ Βιρτζίνια Μπάιερς Κράους, «η οστεοαρθρίτιδα ανιχνεύεται οκτώ έτη προτού οι ακτίνες Χ φανερώσουν τις εκφυλιστικές αλλαγές». 

Τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances, στηρίχθηκαν σε προηγούμενες έρευνες, στις οποίες φάνηκε ότι οι εξετάσεις αίματος προβλέπουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με 74% ακρίβεια και η αξιοπιστία αυτής της διάγνωσης είναι 85%.

Γιατί είναι απαραίτητη η πρόληψη

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως και η οστεοαρθρίτιδα, διαγιγνώσκονται συνήθως αργά. Αν προβλεφθούν, όμως μετριάζονται οι εξουθενωτικές επιπτώσεις τους. Επιπλέον, η Βιρτζίνια Μπάιερς Κράους προσθέτει ότι με την πρώιμη ανίχνευση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, αποτρέπονται η αναπηρία, ο πόνος και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής. 

Η εξέταση αίματος που θα «χτυπήσει το καμπανάκι» της οστεοαρθρίτιδας, θα καταδείξει την ανάγκη αλλαγών στη ζωή του ασθενούς (απώλεια βάρους, άσκηση, υγιεινή διατροφή ή ακόμη και ενέσεις στεροειδών).

Ο καθηγητής στην Επιστήμη της Υγείας και της Άσκησης του Πανεπιστημίου Wake Forest, Stephen Messier, ισχυρίζεται ότι με μια εξέταση αίματος, οι ασθενείς, μπορούν να αποφύγουν όχι μόνο το χειρουργείο αλλά και τις υψηλότερες δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης τους.

«Από τους 100, περίπου, τύπους αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ρευματοειδής, ουρική), πολλοί μπορούν να επηρεάσουν και άλλες αρθρώσεις εκτός από το γόνατο», κατά την ερευνήτρια.

Μελλοντικές έρευνες, θα επιχειρήσουν να εστιάσουν στους γοφούς, στα χέρια και στη σπονδυλική στήλη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο.

Κατά την Βιρτζίνια Κράους, πρέπει και οι νεότεροι να μεριμνούν για την πρόληψη αυτού του επώδυνου προβλήματος, ιδίως αν έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό.