Οστεοπόρωση: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό
Η ηλικία και το φύλο είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση, με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) να υποδηλώνει ότι επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών παγκοσμίως.
Όμως, εκτός από την ηλικία και το φύλο ενός ατόμου, το οικογενειακό ιστορικό μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Η Δρ. Chethana Dharmapallaiah, Σύμβουλος Ρευματολόγος στο Νοσοκομείο Aster CMI, εξηγεί στο onlymyhealth τη σύνδεση και μοιράζεται τρόπους μετριασμού του κινδύνου.
Τι είναι η οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λέπτυνση και αποδυνάμωση των οστών, και οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, εξηγεί Η Δρ. Dharmapallaiah.
Εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει πολλά οστά, παράγει πολύ λίγα οστά ή και τα δύο. Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πορώδη, εύθραυστα και πιο ευαίσθητα σε κατάγματα, ακόμη και από μικρές πιέσεις ή πτώσεις. Θεωρείται σιωπηλή ασθένεια εκτός εάν ο ασθενής αναπτύξει κάταγμα. Μερικά από τα οστά που επηρεάζονται συχνά περιλαμβάνουν:
- Γοφούς
- Σπονδυλική στήλη
- Καρπός του χεριού
Σύμφωνα με τη γιατρό, αυτές οι επιρρεπείς σε κατάγματα περιοχές μπορεί να σπάσουν μετά από ένα ελάχιστο τραύμα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων. Επομένως, πρέπει να προσέξει κανείς:
- Τον επίμονο πόνο στην πλάτη από συμπιεστικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη
- Την απώλεια ύψους και την σκυμμένη στάση
- Τη μειωμένη κινητικότητα λόγω καταγμάτων και οστικής αδυναμίας
- Τη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
«Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί στις οικογένειες»
Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και τα ίδια την πάθηση, λέει η Δρ. Dharmapallaiah.
Αυτό διαπιστώθηκε επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 7,94% των συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, το 19,8% από αυτούς ανέφεραν θετικό οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη όταν επηρεάστηκαν δύο ή περισσότεροι συγγενείς, σημείωσε η μελέτη.
«Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα, τη δομή των οστών ή άλλες πτυχές της υγείας των οστών», εξηγεί η γιατρός.
Ωστόσο, προσθέτει ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και οι συνήθειες καπνίσματος, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και μπορούν να αλληλεπιδράσουν με γενετικούς παράγοντες.
Επομένως, ενώ το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί παράγοντα κινδύνου, δεν εγγυάται ότι κάποιος θα αναπτύξει οστεοπόρωση και οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου ακόμη και σε άτομα με οικογενειακή προδιάθεση.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο αν έχετε οικογενειακό ιστορικό
Για να μετριαστεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, λέει η Δρ. Dharmapallaiah. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Υποβολή σε τακτικό έλεγχο οστικής πυκνότητας
- Εξασφάλιση υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και βιταμίνη D
- Συμμετοχή σε ασκήσεις που φέρουν βάρος
- Αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Επανεξέταση φαρμάκων με γιατρούς
- Άσκηση μέτρων πρόληψης πτώσεως
- Εξέταση φαρμάκων εάν είναι απαραίτητο
- Προσαρμογή τροποποιήσεων του τρόπου ζωής
- Τακτική συμβουλευτική από τους γιατρούς
Επίσης, ότι εκτός από την προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο και το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, οι ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση, η χαμηλή οστική πυκνότητα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και του παραθυρεοειδούς μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η Δρ. Dharmapallaiah σημειώνει περαιτέρω ότι φάρμακα όπως τα στεροειδή, τα αντιεπιληπτικά και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το αυξημένο σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η εθνικότητα και τα προηγούμενα κατάγματα μπορούν να προσθέσουν προβλήματα.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτούς τους κινδύνους προκειμένου να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα και θεραπευτικές στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας των οστών και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, καταλήγει η γιατρός.
Πηγή: oloygeia.gr