Ουρά: Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν το χρώμα τους

Οι ουσίες που αποβάλλει το σώμα μέσω των ούρων, μπορεί να προειδοποιήσουν για κάποια εσωτερική δυσλειτουργία που ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρατηρούμε το χρώμα των ούρων την ώρα που κάνουμε την ανάγκη μας και όχι όταν τα ούρα βρίσκονται πλέον στη λεκάνη, καθώς διαλύονται σε μεγάλη ποσότητα νερού και το χρώμα τους δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

Εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων είναι η διατροφή και τα φάρμακα. Τα καθαρτικά, για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν τα ούρα πιο σκούρα σε χρώμα.

Τα σπαράγγια και τα βρώσιμα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική μπορεί να προσδώσουν στα ούρα μπλε ή πρασινωπή απόχρωση.

Τα ούρα που αφρίζουν είναι πιθανώς ένδειξη υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ή λοίμωξης.

Ιδανικά, τα ούρα πρέπει να είναι διάφανα, καθώς αυτό υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Τα ούρα είναι επίσης διάφανα όταν καταναλώνουμε πολλά διουρητικά ροφήματα, όπως ο καφές, ή αλκοολούχα ποτά.

Εάν τα ούρα έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα, ο οργανισμός είναι πιθανότατα αφυδατωμένος. Τα ούρα έχουν συνήθως έντονο κίτρινο χρώμα το πρωί, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου τα νεφρά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, τις οποίες απορρίπτουν κατά την πρωινή ενούρηση. Το σκούρο κίτρινο χρώμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη προβλήματος στο συκώτι.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση των ούρων, όταν βέβαια δεν οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως το παντζάρι ή τα βατόμουρα. Η απόχρωση αυτή μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη των νεφρών, καρκινικό όγκο ή πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, η συνηθέστερη αιτία της κοκκινωπής απόχρωσης στα ούρα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.