Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα
Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες του συμπληρώματος διατροφής LAXANEY 45 tabs για την δυσκοιλιότητα λόγω παρουσίας αιθυλενοξειδίου σε α’ ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του.
Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής LAXANEY 45 tabs.
Οι παρτίδες που ανακαλούνται είναι οι εξής:
70010721 με ημ. λήξης 7/2024
70010921 με ημ. λήξης 9/2024
70011021 με ημ. λήξης 10/2024
70021021 με ημ. λήξης 10/2024
70011121 με ημ. λήξης 11/2024
70011221 με ημ. λήξης 12/2024
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του: «Το προϊόν διακινείται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Ε.Ι.ΖΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της εταιρείας Ε.Ι.ΖΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, η οποία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένουνα το αποσύρουν από την αγορά Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Τι είναι το αιθυλενοξείδιο
Είναι μία σημαντική βιομηχανική χημική ουσία που, αν και είναι υπερβολικά επικίνδυνη για απευθείας οικιακή χρήση, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων, όπως απορρυπαντικά, πυκνωτικά μέσα, διαλυτικά και πλαστικά.
Ιδιαίτερα εύφλεκτο και δηλητηριώδες αέριο που δεν αφήνει υπολείμματα στα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, το καθαρό αιθυλενοξείδιο αποτελεί απολυμαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε νοσοκομεία και στη βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού αντικαθιστώντας τον ατμό κατά την αποστείρωση ευαίσθητων στη θερμότητα εργαλείων και εξοπλισμού, όπως οι πλαστικές σύριγγες μίας χρήσης.
Η προειδοποίηση του ΕΟΦ εναρμονίζεται με τις οδηγίες του ΕΜΑ
Γενική προειδοποίηση σχετικά με την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ, η οποία βασίζεται στις οδηγίες του ΕΜΑ. (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). Όπως αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση «κατά το β΄εξάμηνο του 2021 ο ΕΟΦ άρχισε να λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) από τον ΕΦΕΤ (contact point) στην Ελλάδα, που αφορούν στην ύπαρξη αιθυλενοξειδίου (ΕtO) είτε σε τρόφιμα (αφορά και συμπληρώματα διατροφής) είτε σε α’ ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους».
Ποιο είναι το όριο
Όπως τονίζει η ύπαρξη της ουσίας αυτής είναι αρκετά συχνή στα συμπληρώματα, γεγονός το οποίο αποτελεί πρόβλημα που χρήζει προσοχής και περαιτέρω διερεύνησης. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ συγκεκριμένα: «Από τη συχνότητα των ειδοποιήσεων διαφαίνεται η ύπαρξη μιας κρίσης στην διαχείριση αυτού του προβλήματος που επιτάθηκε και από την μέχρι πρόσφατα μη ύπαρξη ορίου ανίχνευσης του EtO. Ήδη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως όριο στην α΄ύλη για τα συμπληρώματα διατροφής το LOQ (limit of quantification) 0,1 ppm ως προς το άθροισμα αιθυλενοξειδίου + 2 χλωροαιθανόλης».
Και προσθέτει ότι: «Η προσέγγιση που προτείνεται στο τεχνικό κείμενο των οδηγιών που έχει διαμορφωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία ΕΤΟ στην α΄ύλη, σημαίνει ότι υπάρχει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου το τελευταίο πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφάλειας». Όπως καταλήγει: «Ο ΕΟΦ προτίθεται να ενημερώσει με την παρούσα ανακοίνωση τις εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα αυτό και κυρίως για την πρόθεσή του να ανακαλέσει από την αγορά τις παρτίδες των τελικών προϊόντων για τα οποία υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις για την ύπαρξη EtO είτε στην α΄ύλη είτε στο τελικό προϊόν».