Ο ισχυρός παλλόμενος πόνος στο κεφάλι είναι το βασικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού ανευρύσματος

Η δυσκολία να διακρίνει κάποιος την διαφορά μεταξύ ενός απλού πονοκεφάλου από το -θανατηφόρο πολλές φορές- ανεύρυσμα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση ενός τμήματος του τοιχώματος αιμοφόρου αγγείου, με αποτέλεσμα, καθώς το διαπερνά το αίμα, η πίεση που ασκείται να δημιουργεί ένα εξόγκωμα. Αν αυτό το εξόγκωμα τελικά υποστεί ρήξη («σκάσει»), τότε προκαλείται εσωτερική αιμορραγία, η οποία αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Η ρήξη ενός ανευρύσματος είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη όταν συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για το Ανεύρυσμα Εγκεφάλου (BAF), εκτιμάται ότι ποσοστό 80% των ανευρυσμάτων δεν καταλήγουν ποτέ σε ρήξη, ωστόσο 40% των περιστατικών ρήξης ανευρύσματος στον εγκέφαλο είναι θανατηφόρα. Αν συνυπολογίσουμε στα στοιχεία αυτά το γεγονός ότι το ανεύρυσμα δεν γνωρίζει ηλικία –εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 35-60, όμως δεν αποκλείεται να συμβεί και σε παιδιά– η ορθή αναγνώρισή του και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα είναι υπόθεση όλων μας.

Ο νευροχειρουργός Χάουαρντ Ρίινα από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί πως αν ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη τα αιμοπετάλια του αίματος «σπεύδουν» στο σημείο ώστε να δημιουργήσουν μια «τάπα» που θα διακόψει την αιμορραγία. Ακόμη όμως κι αν αυτό συμβεί σχετικά άμεσα, η ποσότητα αίματος που έχει ήδη διαρρεύσει μπορεί να αυξήσει την ενδοκρανιακή πίεση.

Αυτή η πίεση είναι που ευθύνεται για το «σήμα κατατεθέν» του ανευρύσματος: έναν υπερβολικά ισχυρό παλλόμενο πόνο στο κεφάλι.

«Οι ασθενείς συχνά περιγράφουν τον πόνο σαν μια αστραπή» αναφέρει ο Ρίινα. Ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού –ακόμη και πίσω από τα μάτια ή χαμηλά στη βάση του κρανίου– ανάλογα με το σημείο που έχει σχηματιστεί το ανεύρυσμα.

Ο παλλόμενος πόνος του ανευρύσματος συνοδεύεται συχνά από δυσκαμψία στον αυχένα, μούδιασμα στο πρόσωπο, ευαισθησία στο φως, διαστολή στις κόρες των ματιών, θολή όραση, πτώση των βλεφάρων, ναυτία ή τάση προς έμετο. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι το ραγέν αιμοφόρο αγγείο ή το αίμα που έχει διαρρεύσει ασκούν πίεση στα περιβάλλοντα νεύρα.

Ως μεμονωμένα συμπτώματα η δυσκαμψία του αυχένα ή ο πόνος πίσω από τα μάτια δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Μην τα αγνοήσετε όμως αν συνοδεύουν έναν ισχυρό πονοκέφαλο που πολλοί ασθενείς περιγράφουν ως τον χειρότερο που έχουν νιώσει ποτέ.