Ο καρκίνος χτυπάει περισσότερους νέους ανθρώπους – Συναγερμός στην ιατρική κοινότητα

Ο καρκίνος πλήττει περισσότερους νέους ανά τον κόσμο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα, η οποία και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Τα ποσοστά διάγνωσης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το 2019 σε 107,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών και ήταν αυξημένα κατά 12,8% από 95,6 το 2000, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία, που επικαλείται η Wall Street Journal. Παράλληλα μελέτη της BMJ Oncology πέρυσι ανέφερε μια απότομη παγκόσμια αύξηση των καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι γιατροί αγωνίζονται να βρουν τι είναι αυτό που καθιστά τους νέους πιο ευάλωτους και πώς μπορεί να υπάρξει πρόληψη και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση. Υποψιάζονται ότι οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε—λιγότερη φυσική δραστηριότητα, περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, νέες τοξίνες— έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τις νεότερες γενιές.

Η Wall Street Journal παρουσιάζει την περίπτωση της 27χρονης Meilin Keen, η οποία ετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις για την άδεια άσκησης δικηγορίας τον περασμένο Ιούνιο, όταν άρχισε να βγάζει αίμα. Εισήχθη στο νοσοκομείο και λίγες ημέρες αργότερα έμαθε ότι έχει γαστρικό καρκίνο. Ανέβαλε τις εξετάσεις δικηγορίας. Η «ομίχλη», που προκαλούσε στον εγκέφαλό της η χημειοθεραπεία, τη δυσκόλευε πολύ.

Οι χειρουργοί αφαίρεσαν το στομάχι της τον Δεκέμβριο. Η Keen συμβιβάζεται με τη νέα πραγματικότητα για τη διατροφή της, την υγεία της, ακόμη και τις σχέσεις της.

«Οι καρκινοπαθείς γίνονται νεότεροι», δήλωσε στη WSJ η Δρ Andrea Cercek, η οποία διευθύνει ένα πρόγραμμα για ασθενείς με πρώιμη έναρξη με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, όπου νοσηλευόταν η Keen. «Είναι πιθανόν κάποια περιβαλλοντική αλλαγή, είτε πρόκειται για κάτι στο φαγητό μας, τα φάρμακά μας ή κάτι που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει» εξήγησε.

«Το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο»

Ο θάνατος του ηθοποιού Chadwick Boseman στα 43 του από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2020 τράβηξε την προσοχή του κοινού στον αυξανόμενο επιπολασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, μια τάση που είχε αρχίσει να ανησυχεί τους ογκολόγους από την προηγούμενη δεκαετία. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η κρίση επεκτάθηκε και σε ορισμένους άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, της σκωληκοειδούς απόφυσης, του στομάχου και της μήτρας.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», λέει ο Timothy Rebbeck, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη.

Αν και ο καρκίνος εξακολουθεί να προσβάλλει τους ηλικιωμένους πολύ πιο συχνά από τους νέους, η νέα τάση χτυπάει καμπανάκι. Ένας στους πέντε νέους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2019 ήταν κάτω των 55 ετών, με το ποσοστό να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 1995. Αυτοί οι νεότεροι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται σε τελευταία στάδια. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ των ασθενών άνω των 65 ετών μειώνονται, αλλά για τα άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στο κλασικό αφήγημα ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που έρχεται με το γήρας», λέει στη WSJ η Δρ Monique Gary, ιατρική διευθύντρια του προγράμματος για τον καρκίνο στο Grand View Health στην Πενσυλβάνια.

Δεν αυξάνονται όλοι οι καρκίνοι στους νέους. Ο καρκίνος του μαστού, η πιο κοινή διάγνωση καρκίνου στις ΗΠΑ για άτομα κάτω των 50 ετών, αυξάνεται σε κάποιο βαθμό και οι καρκίνοι του γαστρεντερικού όπως αυτός της Keen αυξάνονται ταχύτερα, σύμφωνα με μελέτες. Ελπίζοντας να καταγράψουν περισσότερα περιστατικά νωρίτερα, οι ιατρικές ομάδες έχουν μειώσει στα 40 τη συνιστώμενη ηλικία για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα 45.