Ο κορωνοϊός πιέζει το ΕΣΥ και φέρνει «μαχαίρι» στα χειρουργεία, οι περιοχές που τρομάζουν τους ειδικούς

Μεγάλη είναι η πίεση πυο δέχεται καθημερινά το ΕΣΥ, με την πανδημία να καταγράφει καθημερινά 7.000 με 8.000 κρούσματα και τους διασωκηνωμένους να αυξάνονται δραματικά.

Στο πλαίσιο αυτό με επείγον έγγραφό της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών όλης της χώρας, να περιοριστούν έως και 80% τα προγραμματισμένα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά.

Εξαιρούνται οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες και οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης, ενώ κανονικά θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα χειρουργεία.

Ο λόγος των αλλαγών που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Με έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ζητείται από τους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, να φροντίσουν άμεσα «στον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες, ανά Νοσοκομείο στις Υγειονομικές Περιφέρειες»

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται, όπως αναφέρεται, οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία (αντικαρκινικά, Παίδων κλπ).

Κανονικά θα διεξάγονται όλες οι προγραμματισμένες ενδονοσοκομειακές θεραπείες

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.α.) θα υλοποιούνται κανονικά από τα Νοσοκομεία, «λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, στο οποίο επισημαίνεται ο περιορισμός στο επισκεπτήριο συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία και η αναγκαιότητα του PCR τεστ.

ΕΙΝΑΠ: «Η παραμέληση άλλων παθήσεων αυξάνει τους δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη μετατροπή των νοσοκομείων, σε νοσοκομεία περίθαλψης «μίας νόσου».

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη πριν από αρκετές εβδομάδες, «τον είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δε θα το δεχτούμε!»

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές.

Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Τέλος, όπως λένε, «είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση του εγγράφου και να συνεχιστεί η εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. «Τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!», καταλήγουν.

Οι περιοχές που πρβληματίζουν

Δεκάδες Περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων περιέχονται στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Αττική κατέκτησε αρνητική πρωτιά με 2.114 κρούσματα.

Στους θανάτους που καταγράφονται στο θλιβερό βάθρο βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη θέση η βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί η Θεσσαλία και μετά η Αττική. Συνολικά, από τους περίπου 16.750 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία καθόλη την επιδημία – διότι μερικές εκατοντάδες κατέληξαν κατ’ οίκον- οι περισσότεροι δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας (ποσοστό 41%).

Περί τους 5.780 έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής και άλλοι 3.515 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας. Περίπου 400 νεκροί είναι το τίμημα της Κρήτης στην επιδημία κορονοϊού.

Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι καθημερινά πάνω από 400, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι και χθες το βράδυ στα νοσοκομεία είχαν σπεύσει τουλάχιστον 550 ασθενείς με λοίμωξη covid. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Η κατάσταση θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμη πια στη βόρεια Ελλάδα, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.600 ασθενείς. Τουλάχιστον 50 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας εκτός των ΜΕΘ, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη να τους φροντίσουν στις ίδιες συνθήκες παρότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.