Ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε το χάπι της MSD στις θεραπείες COVID

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τις οδηγίες του για τις θεραπείες COVID-19 προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτές η μολνουπιραβίρη, το αντιικό φάρμακο της MSD.

Είναι το πρώτο διά του στόματος αντιικο φάρμακο (χάπι της MSD) που θα συμπεριληφθεί στις οδηγίες θεραπειών για την COVID-19. Καθώς αυτό είναι ένα νέο φάρμακο, υπάρχουν λίγα δεδομένα ασφαλείας. Ο ΠΟΥ συστήνει την ενεργή παρακολούθηση για την ασφάλεια των φαρμάκων, μαζί με άλλες στρατηγικές για τον περιορισμό πιθανών βλαβών.

Λόγω αυτών των ανησυχιών και των κενών δεδομένων, η μολνουπιραβίρη πρέπει να παρασχεθεί μόνο σε ασθενείς με μη σοβαρή COVID που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Αυτοί συνήθως ειναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκειες και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο.

Υπό τη φροντίδα ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, η μολνουπιραβίρη, χορηγείται ως τέσσερα δισκία (συνολικά 800 mg) δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη μόλυνση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νοσηλείας.

Η σύσταση βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 4796 ασθενείς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων για αυτό το φάρμακο μέχρι στιγμής.