Ο ρόλος της μελατονίνης στην προστασία της καρδιάς από το έμφραγμα

Oι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η μελατονίνη είναι η ορμόνη του ύπνου και πράγματι οι περισσότερες έρευνες σε αυτό εστιάζουν. Παρόλα αυτά η μελατονίνη είναι επίσης αντιοξειδωτική και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το DNA και αυτό συμπεριλαμβάνει την προστασία των κυττάρων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, και «σκοτώνουν» περίπου 17.9 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο, η δράση της έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με καρδιαγγειακές ασθένειες έχουν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ της μελατονίνης και της καρδιαγγειακής ασθένειας. Με άλλα λόγια, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα μελατονίνης, τόσο μεγαλύτερη η επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας.

Τα συμπληρώματα μελατονίνης δείχνουν επίσης ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μελατονίνη μια ώρα πριν τον ύπνο για να κοιμηθούν καλύτερα και πιο βαθιά. Η μεγάλη αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε έμφραγμα και ξαφνικό καρδιακό θάνατο νωρίς το πρωί όταν η μελατονίνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτές οι μελέτες πάντως ισχυρίζονται ότι η μελατονίνη προστατεύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ασθενείς που είχαν πάθει έμφραγμα πάντως είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα μελατονίνης πάντως. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε στην θεωρία ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από έμφραγμα και να αποτελέσει μέρος της βασικής θεραπείας που δίνεται αμέσως μετά από αυτό.

Οι εργαστηριακές μελέτες γύρω από το έμφραγμα ( οι οποίες χρησιμοποίησαν καρδιές ποντικών τις οποίες τις κρατούσαν στη ζωή εκτός του σώματός τους) έδειξαν ότι η μελατονίνη πράγματι προστατεύει την καρδιά από την καταστροφή μετά από ένα έμφραγμα. Παρόμοιες μελέτες έδειξαν ότι όταν οι καρδιές των ποντικών δεν έχουν επάρκεια σε οξυγόνο όπως όταν συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός εμφράγματος, όταν χορηγούσαν την καρδιά με μελατονίνη υπήρχε ένα προστατευτικό όφελος.

Παρόλα αυτά αυτές οι παρατηρήσεις που έγιναν στα ποντίκια δεν είναι τόσο βέβαιο ότι είναι ωφέλιμες για τους ανθρώπους. Μια μετέπειτα ανάλυση πάνω στα ίδια δεδομένα ισχυρίζεται ότι η μελατονίνη μειώνει το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται στην καρδιά η οποία στερείται το οξυγόνο κατά τη διάρκεια του εμφράγματος. Επίσης, παρόμοια μελέτη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οφέλη όταν δίνεται μελατονίνη σε άτομα που έχουν βιώσει έμφραγμα. Έτσι, μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των μελετών είναι αμφιλεγόμενα και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τον ρόλο της μελατονίνης στην παρεμπόδιση της καταστροφής της καρδιάς κατά την διάρκεια του εμφράγματος μέχρι τώρα.

Ενδεχομένως αυτά τα αποτελέσματα να είναι αντικρουόμενα γιατί η μελατονίνη σε κάποιους δόθηκε από το στόμα και όχι κατευθείαν στην καρδιά. Οι δοκιμές γύρω από τις επιδράσεις της μελατονίνης είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια και σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να δούμε κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας.

Τα χάπια μελατονίνης είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή στην Βρετανία, την Αυστραλία και σε κάποιες χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής το οποίο μπορεί να παίρνει κανείς μαζί με άλλες ορμόνες ή και βιταμίνη D. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Η μελατονίνη υπάρχει επίσης στο κρασί και κάποιοι υποστηρίζουν ότι για αυτό το κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά.