Πάνω από 1.100 κρούσματα σε 24 ώρες στην Κούβα – Σχεδόν 3 εκατ. πολίτες έχουν λάβει μια δόση των εγχώριων εμβολίων

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.156 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει τους 1.033 νεκρούς επί συνόλου 151.259 μολύνσεων ως εδώ.

Τα 1.104 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, διευκρίνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η πρωτεύουσα Αβάνα, επίκεντρο της επιδημίας, κατέγραψε 449 μολύνσεις. Ο δείκτης επίπτωσης υποχώρησε στα 327,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Παραμένει πάντως ο υψηλότερος στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας, που διεξάγει από τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, σε επτά δήμους της Αβάνας, ενημέρωσε πως από τη 14η Ιουνίου ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε όλη την πρωτεύουσα. Όλος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ. κάτοικοι) αναμένεται να έχει ανοσοποιηθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

Η εκστρατεία συνεχίζεται στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου 2,8 εκατ. πολίτες ως αυτό το στάδιο.