Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας – Η πορεία του από την ΕΠΟΝ στην «Άκτωρ» και την «Πήγασος»
Μακρά διαδρομή στον τομέα των κατασκευών αλλά και των εκδόσεων είχε ο Γιώργος Μπόμπολας, που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 94 ετών, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν εδώ και μία εβδομάδα με επιβαρυμένη υγεία, μετά από ατύχημα που είχε στο πόδι του.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το νοσοκομείο ΙΑΣΩ «σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Μπόμπολας μετά από νοσηλεία 8 ημερών στην Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ. Ο Γιώργος Μπόμπολας νοσηλεύτηκε μετά από κάταγμα ισχίου για το οποίο υπεβλήθηκε σε χειρουργείο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023. Λόγω των πολλαπλών οργανικών προβλημάτων, ο ασθενής νοσηλεύτηκε και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου».
Η κηδεία του Γιώργου Μπόμπολα θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη στη 13:00 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Κατά την πορεία του, υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους κατασκευαστές, συνδέοντας το όνομά του με μερικά από τα εμβληματικότερα δημόσια έργα. Yπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους εκδότες, ενώ με την είσοδό του στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άλλαξε το προφίλ του μέχρι τότε παραδοσιακού εκδότη, ενώ το επίθετό του ταυτίστηκε με την έννοια της «διαπλοκής».
Ο Γιώργος Μπόμπολας γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά, έχοντας καταγωγή από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά αριστερής αντιστασιακής οικογένειας.
Ο πατέρας του ήταν αντάρτης του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση, ενώ είχε εξοριστεί και στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου. Σε ηλικία 14 ετών, ο μετέπειτα πανίσχυρος εκδότης συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΠΟΝ.
Ήταν αριστούχος της Ιωνιδείου, όπως και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Στη συνέχεια αναζήτησε δουλειά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων. Όμως δεν είχε καμία τύχη, αφού ήταν φακελωμένος ως κομμουνιστής.
Η «Άκτωρ» και η «Πήγασος»
Ο νεαρός τότε πολιτικός μηχανικός, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Το 1997, με βασικό συνέταιρο τον υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία Τεχνοδομή, , η οποία μετά και τη συγχώνευσή της με την Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ το 1999, ονομάστηκε Ελλάκτωρ και χάραξε τη δική του πορεία στο σύστημα των δημόσιων προμηθειών και ανέλαβε μερικά από τα πλέον μεγάλα έργα στη χώρα.
Στα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει περιλαμβάνονται η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Αττική Οδός, το Ολυμπιακό Χωριό, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ΟΑΚΑ, κατασκευές Χ.Υ.Τ.Α., κομμάτια των κύριων δρόμων της Ελλάδας, τους βιολογικούς καθαρισμούς Ψυττάλειας και Θεσσαλονίκης και τον κυκλικό κόμβο Λεωφόρου Κηφισίας (συμμετοχή 45%)
Επίσης, επεκτάθηκε και στον κλάδο των ΜΜΕ με την Πήγασος Εκδοτική. «Ναυαρχίδα» της εταιρείας ήταν η εφημερίδα «Έθνος», την οποία κατείχε από το 1981, με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. Η πρωτοποριακή για την εποχή εφημερίδα στήριξε την «Αλλαγή» και τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατάφερε να κυριαρχήσει σε πωλήσεις, ενώ η ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον ίδιο θεωρήθηκε καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στον χώρο του Τύπου, καθώς άλλαξε το προφίλ των ιδιοκτητών, εκτοπίζοντας τους παραδοσιακούς εκδότες.
Στην «Πήγασος Εκδοτική» άνηκε επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμβριο του 2019), οι εφημερίδες Εθνος και Ημερησία (έως το 2017), καθώς και μια σειρά ιστοσελίδων και περιοδικών εντύπων. Κατείχε επίσης ποσοστό του Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και ποσοστά στην Αττική Οδό και τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική.