Πήρε έγκριση από τη FDA το Leqembi για το Alzheimer που κοστίζει 26.500 δολάρια!

Πολλές ενστάσεις προκάλεσε η απόφαση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εγκρίνει το φάρμακο lecanemab για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Το σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει με την κωδική ονομασία Leqempi αναπτύχθηκε από τους κολοσσούς Biogen και Eisai. Φέρεται ότι επιβραδύνει συγκρατημένα τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης στην αρχή της νόσου, αλλά εγκυμονεί κινδύνους οιδήματος και αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Μελέτες του φαρμάκου, που θα χορηγείται με μία ενδοφλέβια έγχυση κάθε δύο εβδομάδες υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα από τον ελάχιστο αριθμό άλλων διαθέσιμων θεραπειών. Αρκετοί ειδικοί για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ωστόσο, υποστήριξαν ότι δεν ήταν σαφές από τα ιατρικά στοιχεία εάν το Leqembi θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση αρκετά ώστε να είναι αισθητή στους ασθενείς. Ακόμη και μια πρόσφατη έκθεση ευρημάτων από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» και συντάχθηκε από επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του lecanemab στο πρώιμο στάδιο της νόσου».

Η θεραπεία θα κοστίζει 26.500 δολάρια σε ετήσια βάση. Χρήματα που κρίνονται υπερβολικά σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα, η οποία φέρεται να επιβραδύνει κατά 27% την επέλαση της ασθένειας.

«Με βάση τα προσχέδια των αποτελεσμάτων μας, αυτή η τιμή δεν θα πληρούσε τα τυπικά όρια κόστους-αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Δρ. Ντέιβιντ Ριντ, επικεφαλής ιατρός για το «Institute for Clinical and Economic Review», έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που κοστολογεί τα φάρμακα. Σε μια προκαταρκτική έκθεση τον περασμένο μήνα, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι για να είναι οικονομικά αποδοτικό για τους ασθενείς, η τιμή θα πρέπει να οριστεί μεταξύ 8.500 και 20.600 δολαρίων ετησίως.

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέες θεραπείες να τιμολογούνται ανάλογα με την αξία τους για τους ασθενείς», είπε ο Δρ Ριντ.