Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου: Οι συγκινητικές αναρτήσεις πολιτικών για δράσεις αντιμετώπισης

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, άνθρωποι από την πολιτική σκηνή αλλά και άνθρωποι με προσωπικά βιώματα ανάρτησαν στα social media κάποια μηνύματα που αφορούσαν αυτή την αρρώστια που παραμένει ανίατη και θερίζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Μερικοί από αυτοί ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης που έχει την μητέρα του με καρκίνο και ο διάσημος ράπερ, Mike που έδωσε και αυτός την δικιά του μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η «μοιραία, η πανδημία ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αντικατοπτρίζονται και στην φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, αλλά κυρίως στην πρόληψη. Την τελευταία διετία, πολλοί συνάνθρωποί μας, υπό τον φόβο του κορονοϊού αλλά και της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ, καθυστέρησαν την επίσκεψη στον γιατρό και τη διενέργεια εξετάσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η διάγνωσή τους».

«Προτεραιότητά μας η εξασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε εξετάσεις και ιατρική φροντίδα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και υλικοτεχνικά μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τονίζει ότι «η ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδίως σήμερα, που η πανδημία αύξησε στο 35% την επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών από έξοδα στον τομέα της υγείας».

«Η αξιόπιστη ενημέρωση, η αλλαγή τρόπου ζωής, η έγκαιρη διάγνωση και η συνεχής πρόοδος της επιστήμης, είναι τα όπλα μας» καταλήγει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος οφείλει να είναι δίπλα στον ασθενή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την άλλη επισήμανε ότι απαιτούνται μέτρα και έργα από την κυβέρνηση και το κράτος και όχι “ευχές”, αφού η διαχρονική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, η καθυστέρηση στις διαγνώσεις και η έγκαιρη θεραπεία των καρκινοπαθών εν μέσω πανδημίας διαμορφώνουν μία απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση» λέγοντας μάλιστα ότι «Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην οργάνωση της πάλης του λαού. Σωτήρες δεν υπάρχουν».

Σε μια συγκινητική ανάρτηση του στο Facebook, ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την μητέρα του με λόγια αγάπης και ανέφερε ότι  η «Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου. Σε όποιον συμβεί, είτε στον ίδιο, είτε στην οικογένειά του, τον κουβαλά κάθε μέρα. Είτε το λέει, είτε όχι. Είτε το παραδέχεται, είτε όχι. Είτε το κουβεντιάζει, είτε όχι.

Η μάνα μας είναι ένας απίστευτα δυνατός άνθρωπος. Φύσει αισιόδοξη, γοητευτική, επιβλητική. Όμως, κάθε μέρα που μας απαντά «μια χαρά είμαι παιδιά», ο καρκίνος από πίσω της τριβελίζει το μυαλό.