Παιδικός καρκίνος: Κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά στην Ελλάδα

Περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο και χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα. Μαζί τους νοσεί και ολόκληρη η οικογένειά τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», θυμίζει ότι είναι μια «ημέρα αγάπης για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευτεί και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας».Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με τη «Φλόγα», ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Ωστόσο, στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά. «Δεν είναι μια νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά και εφήβους. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι.Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 ετών.Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκόπτεται από τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς.

Όπως κάθε χρόνο, η «Φλόγα» συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Vhildhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

«Φέτος, εστιάζουμε στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία», σημειώνει η «Φλόγα».