Πακέτο 10 μέτρων από το υπουργείο Υγείας για την έλλειψη φαρμάκων
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:
1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.
«Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.
Συνέντευξη στον Αντ1
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντ1. Εκτός αναφέρθηκε και στην παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων.
«Έλλειψη φαρμάκων αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει παγκοσμίως σε όλη την Ευρώπη. Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές.
Σας διαβάζω Deutsche Welle. Η Γερμανία να ξέρετε έχει τα πιο ακριβά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή είναι η χώρα που θέλει κάποιος να της πηγαίνει φάρμακα.
Και να σας πω τι σας θυμίζουν αυτά που θα ακούσετε: Ελλείψεις σε φάρμακα ζωτικής σημασίας. Τα ράφια των φαρμακείων του Βερολίνου είναι ανησυχητικά άδεια. Ελλείψεις υπάρχουν σε σκευάσματα πενικιλίνης, καθώς και άλλων αντιβιοτικών. Παράλληλα, οι παιδιατρικές κλινικές είναι υπερπλήρεις, πράγμα που σημαίνει ότι άρρωστα παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες στα επείγοντα και κάποιες φορές φεύγουν από τα νοσοκομεία χωρίς να πάρουν θεραπεία, γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία.
Εμείς έχουμε πει ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς αφενός επειδή έχουμε έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως, γιατί δύο χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid δεν υπήρχαν ειδικά οι παιδιατρικές ιώσεις και αφετέρου, υπάρχει 60% με 70% μείωση παραγωγής στην Ινδία και στην Κίνα που είναι οι χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες.
Στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί πέρα που δεν είναι μοναδικά τα φάρμακα. Ήδη τώρα και πριν μπω μέσα μίλησα, γιατί παρακολουθούσα την κουβέντα με τον Πρόεδρο των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχανιών, τον κύριο Τρύφων και μου λέει ότι τους τελευταίους 4 μήνες σε συνεννόηση που κάναμε έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τα ελληνικά εργοστάσια.
Ελλείψεις υπάρχουν γιατί το παγκόσμιο πρόβλημα που υπάρχει; Έχουμε εκεί που δεν έχουμε γενόσημα, άρα δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και είναι θέμα εισαγωγών.
Το καλοκαίρι στη Βουλή γνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση ψηφίσαμε δύο άρθρα τα οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια ήταν αυτά τα δύο πρώτον, λέτε για τιμές. Σωστά; Εσείς λέτε για τιμές. Ήρθαμε και χωρίσαμε τον προϋπολογισμό στα δύο και είπαμε, τα φθηνά φάρμακα, αυτά που λέτε, θα έχουν πλαφόν claw back, ένα το κρατούμενο και δεύτερον, θα έχουν δικό τους ξεχωριστό προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνονται μεγάλο claw back και το μεγάλο claw back να το πληρώνουν τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους. Τα φάρμακα των μεγάλων πολυεθνικών να το πω απλά. Αυτή τη διάταξη δεν τη ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη σε αυτή η διάταξη σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να έχει λιγότερο claw back και να κάνει τις περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες. Το δεύτερο το οποίο ψηφίσαμε το καλοκαίρι και συνδέεται με αυτό, είναι ότι είπαμε να έχουν τη δυνατότητα φάρμακα τα οποία είναι πολύ χαμηλής αξίας και τώρα γίνονται οι κρίσεις, να κάνουν αίτηση να πάρουν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά.
Για κάποιο περίεργο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέω ευθέως από εδώ πέρα, ήταν εναντίον κάθε πολιτικής που πίεζε τα πολύ ακριβά φάρμακα και ήδη εμείς με κλειστούς προϋπολογισμούς από τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους που έχουν οι μεγάλες εταιρίες, πήραμε 450 εκατομμύρια εκπτώσεις.
Υπάρχει πρόβλημα παράλληλων εξαγωγών στην Ελλάδα; Υπάρχει. Από τον Μάρτιο λοιπόν έχουμε βάλει απαγορεύσεις. Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες.
Τα φάρμακα όμως που σχετίζονται με αυτά που συζητάμε σήμερα, των λοιμώξεων, δεν είναι εξαγώγιμα. Δεν είναι θέματα παράλληλης εξαγωγής.
Είναι άλλα φάρμακα. Έχουμε έλλειψη όπως υπάρχει η παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί στο 60% με 70%.
Οι ελλείψεις είναι στο βαθμό που είναι στο επίπεδο της παραγωγής, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε τις παραγωγές όσο περισσότερο γίνεται και όπου έχουμε γενόσημο που είναι ελληνικό, υπάρχουν εισπνεόμενα γενόσημα ελληνικά.
Μπορεί να μην είναι το brand που γνωρίζουμε όλοι, να μην πω το όνομά του, αυτά να παραμένουν. Στις αντιβιώσεις. Στα αντιπυρετικά αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με γενόσημα.
Έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα. Δεύτερο κομμάτι. Όσα είναι εξαγώγιμα, που υπάρχουν εξαγώγιμα κάποια, εκεί πέρα πάμε στην πλήρη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Ήδη κλείσαμε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Και αυτή τη στιγμή έχουν γίνει έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές εταιρείες, όσο πιο γνωστές μπορείτε να φαντασθείτε ,ότι έχουνε πάρει τις προμήθειες που πρέπει.
Γιατί οι πολυεθνικές εταιρίες οφείλουν, η μητέρα εταιρία να μοιράζει την ποσότητα ισόποσα και να έχουνε τρεις μήνες απόθεμα. Όσες δεν έχουνε θα δεχθούν πρόστιμο. Εκτός αν δεν το έχουν δικαιολογημένα, γιατί υπήρχε έλλειψη παραγωγής.
Και έχουνε γίνει σε 15 φαρμακαποθήκες στοχευμένοι έλεγχοι που περιμένουμε τα αποτελέσματα. Άρα, την παγκόσμια παραγωγή δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυξάνουμε τις εισαγωγές και προσπαθούμε να πάμε σε εναλλακτικά φάρμακα που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία», δήλωσε ο υπουργός.