Η περίοδος της πανδημίας αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και για τους ασθενείς με μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς διατάραξε την καθημερινότητά τους, θέτοντάς τους εκτός των δομών στήριξης σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ.
Η μελέτη του Community Mental Health Journal από το School of Human and Health Sciences βασίστηκε σε συνεντεύξεις 15 ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές στο Δυτικό Γιορκσάιρ, σε συνεργασία με δύο τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με επίκεντρο την ψυχική υγεία.
«Επικεντρωθήκαμε περισσότερο σε άτομα που ήδη βιώναν μια κατάθλιψη ή έντονο άγχος και είχαν πρόσβαση σε δημοσίες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Δεν σκεφτόμασταν απαραίτητα τη διαθεσιμότητα των ψυχιατρικών υπηρεσιών ή θεραπείας, καθώς αυτές μεταφέρθηκαν διαδικτυακά. Εστιάσαμε περισσότερο τις υπηρεσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν μια ρουτίνα στη ζωή τους και την επαφή τους με άλλους ανθρώπους. Θεωρήσαμε ότι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό το είδος υποστήριξης, και αυτό διαπιστώσαμε» σημειώνει η δρ. Dawn Leeming.
Η συνθήκη της πανδημίας μάλιστα έθεσε σε κίνδυνο όσους ασθενείς έδειχναν σημάδια σταθεροποίησης: «Ένας από τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στην απειλή της ανάκαμψης και στην αποσταθεροποιητική κατάσταση που βρέθηκε. Μερικοί από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε συμμετείχαν ήδη σε μια δομή που τους βοηθούσε να ανακάμψουν και εξήγησαν πως η διαχείριση των συναισθημάτων τους απειλήθηκε από τους περιορισμούς του κορωνοϊού».
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες που σχετίζονται με την εργασία, την εκπαίδευση και τη στέγαση για άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας: «Η έρευνα αναδείκνύει ότι εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν περιορισμένο έλεγχο, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας» επισημαίνει η δρ. Dawn Leeming και εξηγεί ότι: «Αυτό που θεωρείται σύμπτωμα ασθένειας είναι συχνά μια προσπάθεια επιβίωσης μπροστά σε μια απειλή. Υπάρχουν κοινά πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, λόγω κοινωνικών συνθηκών. Η πανδημία αποτέλεσε μια τέτοια απειλή, οπότε προσπαθήσαμε να εξετάσουμε πώς επηρέασε τις εμπειρίες των ανθρώπων».
Ποια ήταν τα τελικά ευρήματα των ερευνητών
Στα βασικά συμπεράσματα των ερευνητών συγκαταλέγεται το γεγονός ότι, ενώ πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν εξαιρετική ανθεκτικότητα και βασίστηκαν στην πολυετή τους εμπειρία διαχείρισης των προβλημάτων της ψυχικής υγείας, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές για την ευημερία τους, που επιδεινώθηκαν σύμφωνα με την δρ Leeming και τους επηρέασαν άμεσα την καθημερινότητά τους.