Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Να εμβολιαστούν οι φοιτητές Ιατρικής για την κλινική εργασία

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητά από τους φοιτητές της ιατρικής να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα προσέρχονται στα νοσοκομεία για κλινική εργασία.

«Οι φοιτητές Ιατρικής που απουσιάζουν από τη δια ζώσης εκπαίδευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, πριν καν μπουν στα νοσοκομεία για την κλινική εργασία τους» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από τους αρμόδιους φορείς να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα ώστε το αργότερο την ημέρα που θα βρεθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να έχουν πραγματοποιήσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου ή να επιλεγεί το μονοδοσικό εμβόλιο για την περίπτωση των φοιτητών ιατρικής του 5ου έτους. Άλλωστε ήδη οι φοιτητές του 6ου έτους έχουν εμβολιασθεί το προηγούμενο διάστημα όταν προσέρχονταν στα νοσοκομεία.

Επιπλέον ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η επιλογή των self-test για τους φοιτητές, όταν θα βρίσκονται εντός των νοσοκομείων, δεν αποτελεί λύση για την προστασία τους από τον κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη έχουν διατυπώσει ανάλογο αίτημα φοιτητές Ιατρικής Ε΄ έτους του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι φοιτητές, σε ανοιχτή τους επιστολή αναφέρουν:

«Αναφορικά με την απόφαση για την επιστροφή των Ε΄ετών φοιτητών Ιατρικής στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα των κλινικών ασκήσεων, έπειτα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί μεταξύ των μελών της φοιτητικής κοινότητας. Μετά από περισσότερους από 6 μήνες επιβεβλημένης αποχής των φοιτητών Ιατρικής από τις κλινικές ασκήσεις (διάστημα στο οποίο πραγματοποιούνταν υποτυπώδεις αναπληρώσεις αυτών με εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαλέξεις) αποτυγχάναμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Οι ανησυχίες, τα αιτήματα και οι δράσεις μας αγνοήθηκαν. 

Τώρα καλούμαστε να επιστρέψουμε στο νοσοκομειακό περιβάλλον για να αναπληρώσουμε μέσα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα την πλειονότητα των κλινικών μας ασκήσεων μέχρι και τις 30/07/21. Κανείς δεν έχει προνοήσει για τον εμβολιασμό μας και, σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, η διασφάλιση της υγείας μας θα πραγματοποιείται με 1 self-test την εβδομάδα και μοριακούς ελέγχους ΜΟΝΟ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος. 

Θεωρούμε απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να εκτεθούμε σε νοσοκομειακό περιβάλλον που εξυπηρετεί covid περιστατικά όντας ανεμβολίαστοι. Κάτι τέτοιο θα θέσει αναμφισβήτητα σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, την υγεία των οικογενειών μας αλλά και των ασθενών με τους οποίους θα ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. 

Ζητούμε, λοιπόν, τον ΑΜΕΣΟ εμβολιασμό των Έ ετών φοιτητών Ιατρικής πριν την είσοδό μας στις κλινικές ασκήσεις που προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 17/05/21».