«Παντοτινά χημικά»: Πως από το… τηγάνι καταλήγουν στον ομφάλιο λώρο

Τα «παντοτινά χημικά» είναι μια κατηγορία χημικών γνωστών ως per- και polyfluorinated alkyl substances (PFAS), οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940.

Τα χαλιά που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες, τα αντικολλητικά τηγάνια, η μάσκαρα και ακόμη και κάποιες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν όλα αυτά τα χημικά. Όμως, ενώ αυτά τα προϊόντα μπορεί να μας φανούν πολύ χρήσιμα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν έχουν μια πιο σκοτεινή πλευρά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέονται με προβλήματα υγείας , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Και μια πρόσφατη μελέτη πρότεινε ακόμη ότι η ενδομήτρια έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα αργότερα στη ζωή.

Τα «παντοτινά χημικά» είναι μια κατηγορία χημικών γνωστών ως per- και polyfluorinated alkyl substances (PFAS), οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940.

Η υψηλή θερμική και χημική τους σταθερότητα, σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να απωθούν το λίπος και το νερό, καθιστούν αυτά τα χημικά μοναδικά κατάλληλα για μια ποικιλία μηχανολογικών και εμπορικών χρήσεων.

Ως εκ τούτου, μπορούν να βρεθούν σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως μακιγιάζ, πυροσβεστήρες, συσκευασία φαστ φουντ, υφάσματα, απωθητικά λεκέδων και ηλεκτρονικά είδη.

Ο πραγματικός αριθμός των PFAS που κυκλοφορούν παγκοσμίως δεν έχει ακόμη καθοριστεί – αν και σύμφωνα με ορισμένους πόρους, ο αριθμός αυτός είναι πολύ πάνω από 4.700 χημικές ουσίες.

Ο λόγος που τα PFAS ονομάζονται για «παντοτινά χημικά» είναι επειδή παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες. Για παράδειγμα, θα χρειαστούν περίπου 400 χρόνια για να διασπαστούν μόνο 500 mg (περίπου το ισοδύναμο ενός δισκίου παρακεταμόλης) ενός τύπου για πάντα χημικής ουσίας που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS).

Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως απωθητικό λεκέδων με σπρέι για υφάσματα. Η ίδια ποσότητα μιας άλλης για πάντα χημικής ουσίας γνωστής ως υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA) θα χρειαζόταν 800 χρόνια για να διασπαστεί.