Παν. Φωνιαδάκης: Ούτε μία προσβάσιμη παραλία ακόμα και για τουρίστες ΑμεΑ

Σκληρή και αβίωτη χαρακτηρίζει την καθημερινότητα για τους συμπατριώτες του με αναπηρία σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου  Παναγιώτης Φωνιαδάκης.

«Δεν υπάρχει ανταπόκριση, ούτε από αυτοδιοικητικούς Α’ και Β’ βαθμού, ούτε από βουλευτές και Υπουργεία στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε. Από την έλλειψη προσβασιμότητας σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, σε Λεωφορεία, δρόμους και παραλίες μέχρι τα αναπηρικά επιδόματα και την έλλειψη καυσίμων και οδηγών για τα δύο οχήματα  που είναι ακινητοποιημένα έξω από τα γραφεία μας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου  ο κ. Φωνιαδάκης.

«Ακόμα και η επιτροπή  που συστήθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις 29 Δεκεμβρίου 2021, υπεύθυνη για τον έλεγχο προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια, πέντε μήνες τώρα και δεν έχει κάνει ούτε μια συνεδρίαση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Αναφέρθηκε ακόμα και στους 17 υπαλλήλους ΑμεΑ, που έπρεπε να είχαν προσληφθεί στα Δωδεκάνησα μέσω ΟΑΕΔ σε διοικητικές και άλλες θέσεις 11 στη Ρόδο, 3 στην Κω και 3 στα άλλα νησιά (από τις 5 Οκτωβρίου 2021 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα) και «μέχρι σήμερα δεν έγινε ούτε η προεπιλογή μεταξύ των 220 υποψηφίων».

Ο κ. Φωνιαδάκης κατηγόρησε για «κωλυσιεργία» το δήμο Ρόδου στην υλοποίηση του προγράμματος πρόσβασης στις παραλίες του νησιού, χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ ύψους 240.000 ευρώ.

«Μας υποσχέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ότι το προηγούμενο καλοκαίρι θα είχε υλοποιηθεί και θα τοποθετούνταν σε τέσσερις παραλίες ράμπες, εφέτος μας είπαν, ότι μας «μπλόκαρε» ο ένας από τους δύο αναδόχους, που μειοδότησε.

Δηλαδή, έναν χρόνο τώρα η υπόθεση είναι στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε ο κ. Φωνιαδάκης ζητώντας πειστικές απαντήσεις και αποδείξεις, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στον δήμο «αδράνεια και αδιαφορία».

«Την ίδια αδιαφορία αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας με αναπηρία και στο ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων και στο Μανδράκι, τα οποία και κρατούν δεκάδες συνανθρώπους μας στο σπίτι, καθώς δεν υπάρχει και δυνατότητα επιβίβασης στα Λεωφορεία του ΚΤΕΛ και της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ»…

Δεν υπάρχει ράμπα προσβάσιμη σε Λεωφορείο στην πόλη της Ρόδου, στη Ναυαρχίδα του Τουρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ, αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, που δεν ενδιαφέρεται -όπως είπε- παρότι έρχονται πολλοί τουρίστες ΑμεΑ στο νησί.

«Μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Καμπούρη επισκεφθήκαμε με αμαξίδιο και καταγράψαμε τα μη προσβάσιμα σημεία στο Μανδράκι. Ούτε μία παρέμβαση αποκατάστασης μέχρι τώρα -που ξεκίνησε και η τουριστική περίοδος- δεν έγινε», πρόσθεσε εκφράζοντας, τη ντροπή του για «την απαξίωση, που τυγχάνουν τα Άτομα με αναπηρίες στα Δωδεκάνησα».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε, μετά από καταγγελίες και στο Νότιο Αιγαίο ότι τα ΑμεΑ δεν μπορούν να εκδώσουν fuel pass και η πλατφόρμα τους βγάζει έξω, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Φωνιαδάκης υποστήριξε, ότι έχει επιληφθεί κεντρικά η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) και το Υπουργείο τη διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

«Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε, «να εξαιρούμαστε εμείς οι πιο αδικημένοι, όταν με τα πενιχρά αναπηρικά επιδόματα, που παραμένουν καθηλωμένα από το 2011, αδυνατούμε να βάλουμε ακόμα και βενζίνη στα οχήματα. Είμαστε και εμείς πολίτες αυτού του τόπου και δικαιούμαστε τις όποιες κοινωνικές παροχές».

Πηγή: rodiaki.gr