Όπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί εισηγούνται να γίνει παράταση του lockdown μετά τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς οδηγός τους είναι το lockdown του Νοεμβρίου που χρειάστηκε περισσότερες εβδομάδες για την αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού και τελικά σταδιακή άρση των περιορισμών.
«Οπωσδήποτε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αν έχουμε ως παράδειγμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής εξήγησε πως η
η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας γίνεται πιο αργά από τη μείωση των κρουσμάτων και γι’ αυτό εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστεί να παραταθεί το lockdown άλλες 15 μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου.
«Δεν θα δούμε απόδοση του lockdown μέσα σε δύο βδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «ένα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να ρίξει τον αριθμό των κρουσμάτων».
Επιπλέον εκτίμησε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα κρούσματα δεν θα πέσουν κάτω από τα 100.
«Eίμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος, αλλά έχουμε φτάσει σε μία μικρή επιπέδωση στην Αττική, που σημαίνει ότι θα δούμε μία μικρή μείωση στα κρούσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Βάσει των στοιχείων, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι, «θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα συνεχιστεί για το Μάρτιο και στα τέλη του Μαρτίου θα έχουμε νέα αύξηση».
Σε ερώτηση για το lockdown ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε πως θα ήταν καλή παράταση της καραντίνας για μία εβδομάδα, ώστε «να φτάσουμε χαμηλότερα και να χειριστούμε καλύτερα την πανδημία».
Με αισιοδοξία, τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown καθώς όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.