Παράταση lockdown: Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Όπως έχει γίνει γνωστό το σενάριο για παράταση μίας ή και δύο εβδομάδων του lockdown στην Αττική είναι σχεδόν σίγουρο και για αυτό πήραν θέση οι ειδικοί.

Θέση στο θέμα πήρε ο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μίλησε στον αέρα του ANT1 και δήλωσε πως η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση.

Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

Από την άλλη ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, χαρακτήρισε απαραίτητη την παράταση του lockdown.

Όπως είπε, η παράταση πρέπει να είναι διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου τα αποτελέσματά του να φανούν και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως.

Από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν, εξήγησε στον ΣΚΑΙ ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα ο ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων καθώς τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και η κατάσταση θα συνεχίσει να δυσχεραίνει.

Ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και πρόκειται για μία ημιτελή και μούφα καραντίνα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία.

Για ενδεχόμενη άρση του lockdown ξεκαθάρισε πως: «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.