Παρατείνονται τα μέτρα για τον covid-19. Ανησυχία ενόψει χειμώνα. Νέα πειραματική θεραπεία στον ορίζοντα

Την παράταση των μέτρων στην Αττική έως τις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά. Την ίδια ώρα, τόσο ο υφυπουργός, όσο και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της επιδημίας στο κατώφλι του χειμώνα

Παίρνοντας το λόγο στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως από τις 460 χθεσινές μολύνσεις, οι 207 καταγράφηκαν στην Αττική, σημειώνοντας πως η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη.
Ο καθηγητής τόνισε για ακόμη μια φορά πως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της προστασίας μας έναντι του κορονοϊού.

Τί δεν είπαν!

Ωστόσο δεν εξήγησε (όπως και ο κ. Χαρδαλιάς) πώς γίνεται αυτή η κοινωνική απόσταση να μην τηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στις δομές των λαθρομεταναστών, στις συναυλίες και σε πολλών ειδών εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο.

Κατά τον ίδιο, το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί.


Αναλυτικά, είπε: «Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά. Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό».

Αύξηση κρουσμάτων στο τέλος του μήνα
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού».

Σχετικά με το γηροκομείο και τα αλλεπάλληλα κρούσματα που κατεγράφησαν, δήλωσε ότι μπορεί τέτοια φαινόμενα να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Γι’ αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και να μην το γνωρίζουμε.

Νέα πειραματική θεραπεία
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Όπως εξήγησε όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να φτιάξει τα αντισώματα που απαιτούνται για να καταστρέψει τον ιό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα. Σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, διαπιστώθηκε ότι η χορήγησή τους ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτά τα αντισώματα, αφού επισπεύσθηκε η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Παράταση των μέτρων στην Αττική
Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με μέσο όρο ηλικίας μολύνσεων τα 39 έτη.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως τα μέτρα στην Αττική έχουν παραταθεί έως τις 12 Οκτωβρίου.

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», τόνισε.

Σε συναγερμό η Πέλλα
Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Στην συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.

Τα μέτρα στην Κύθνο
Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Στη συνέχεια, πενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).
  • Τέλος, υποχρεωτική και επιβεβλημένη είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

«Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», διαμήνυσε ο υφυπουργός.

«Είμαστε μακριά από λογικές lockdown»
«Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην Αττική από τότε που εξαγγείλαμε τα μέτρα παραμένει σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ. Είμαι ευγνώμων για την ανταπόκριση των Ελλήνων. Και αν συνεχίσουμε με προσοχή δε θα χρειαστεί κανένα lockdown. Είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης νοικοκυριών. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και νηφάλιοι» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.