Παχυσαρκία: Τα δημοφιλή νέα φάρμακα που δίνουν λύση

Ο δρ Παναγιώτης Λαΐνας MD MSc PhD, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital & υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας των Διαγνωστικών Κέντρων Healthspot του ομίλου HHG, μιλά για τα πασίγνωστα πλέον φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και πώς συνδυαστικά με τη βαριατρική-μεταβολική χειρουργική θα ανοίξουν νέους ορίζοντες κατά της νόσου.

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία».Remaining Time-0:00FullscreenMute

Είναι μια πραγματική μάστιγα της κοινωνίας μας, διότι είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες απώλειας ζωής παγκοσμίως. Η πιο βαριά μορφή παχυσαρκίας, η νοσογόνος παχυσαρκία, είναι μια σοβαρή ασθένεια με πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια, η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και εξ αυτών 2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι, ενώ ως το 2035 οι παχύσαρκοι εκτιμάται ότι θα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας στα 4 δισεκατομμύρια, με τους μισούς να έχουν νοσογόνο παχυσαρκία.

Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 22,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα (18,2% των γυναικών και 26% των αντρών) να νοσούν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Τα παραπάνω στοιχεία ίσως εξηγούν τη φρενίτιδα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας όσον αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους με τη βοήθεια της σεμαγλουτίδης, παρότι το φάρμακο που κυκλοφορεί δεν έχει ένδειξη για την παχυσαρκία. Μία φρενίτιδα που αναδεικνύει με στρεβλό τρόπο τη διαρκή μάχη πολλών ανθρώπων με τα κιλά τους, μία μάχη για την υγεία τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Πηγή: ygeiamou.gr