Πιθανότερη η κατάθλιψη σε χορτοφάγους από ότι σε κρεατοφάγους, ποιος ο λόγος

Οι χορτοφάγοι έχουν περίπου διπλάσια επεισόδια κατάθλιψης από τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που βασίζεται σε δεδομένα από τη Βραζιλία, συμβαδίζει με παλαιότερες έρευνες που βρήκαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που παραιτούνται από τον κρέα.

Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση δεν υπάρχει από τη διατροφική πρόσληψη.

Μπορεί να φαίνεται απλό να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ μιας δίαιτας και συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας και να υποθέσουμε ότι το πρώτο προκαλεί το δεύτερο μέσω κάποιας μορφής διατροφικής ανεπάρκειας.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders , έλαβε ένα ευρύ φάσμα διατροφικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, της πρόσληψης πρωτεϊνών, της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών και του επιπέδου επεξεργασίας των τροφίμων.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των χορτοφάγων δεν προκαλούνται από το θρεπτικό περιεχόμενο της διατροφής τους.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της χορτοφαγίας και της κατάθλιψης; Υπάρχει κάποιος μη διατροφικός μηχανισμός που κάνει το πρώτο να προκαλέσει το δεύτερο; Ή μήπως η σχέση σε κάτι εντελώς άλλο;