Πιο κοντά στην ίαση της ανδρική στειρότητας: Έτσι φαίνεται ότι θα μπορούν να παράγουν σπέρμα οι επιστήμονες

Η θεραπεία της ανδρικής στειρότητας φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να «αντιγράψουν» τα ανθρώπινα ορχικά κύτταρα και τα οποία θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να τα κάνουν να παράγουν και σπέρμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Βρετανίας λένε ότι τα νέα κύτταρα που κατάφεραν να «αντιγράψουν» πλήρως σε τρισδιάστατη μορφή είναι πολύ πιθανόν να έχουν την ικανότητα να παράγουν σπέρμα.

«Η στερότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών και στις μισές περιπτώσεις έχει να κάνει με τον άνδρα», σύμφωνα με τον καθηγητή Ryan Flannigan.

«Η αντιγραφή αυτών των κυττάρων με τη συγκεκριμένη δομή, μιμείται την ανθρώπινη ανατομία, η οποία νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να δημιουργήσουμε σπέρμα. Αν τα καταφέρουμε αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε θεραπείες υπογονιμότητας για ζευγάρια που δεν έχουν για την ώρα άλλες εναλλακτικές» είπε ο ίδιος.

Στους άνδρες, μικροσκοπικοί σωλήνες που ονομάζονται σπερματοφόροι σωληνίσκοι παράγουν σπέρμα. Παρόλα αυτά εκείνοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας δεν παράγουν σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση τους (μη αποφρακτική αζωοσπερμία). Για την ακρίβεια δεν παράγουν αρκετό σπέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση στην προσπάθειά τους να βρουν τι συμβαίνει με το σπέρμα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η επέμβαση αυτή πετυχαίνει αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όπως εξηγεί ο καθηγητής Flannigan.

Στη νέα μελέτη που έγινε οι ερευνητές πραγματοποίησαν βιοψία για να συλλέξουν βλαστοκύτταρα από έναν ασθενή με αζωοσπερμία και κατόπιν ανέπτυξαν τα κύτταρα αυτά στο εργαστήριο και τα αντέγραψαν. Τα εκτύπωσαν τρισδιάστατα σε μια κοίλη σωληνοειδή δομή – που μοιάζει με τους σπερματοφόρους σωλήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα επιβίωσαν για 12 μέρες αφότου έγινε η πλήρης αντιγραφή τους.
Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι μπόρεσαν να συντηρήσουν τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι ένα βασικό σημάδι της ικανότητας ενός κυττάρου των όρχεων να παράγει σπέρμα.

Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα μπροστά το οποίο γεννά ελπίδες για την θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας στο μέλλον.