Πιπεριές: Κάτι παραπάνω από μια «έκρηξη» βιταμίνης C για τον οργανισμό μας

Οι πιπεριές περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιπεριά παρέχει φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή, τα οποία έχουν όλα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φαινολικά οξέα μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, λιπώδες ήπαρ, ψυχική παρακμή και καρδιακές παθήσεις.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά – όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή από τις πράσινες πιπεριές – ωφελεί την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και των ματιών

Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως η πράσινη γλυκιά πιπεριά στη διατροφή σας είναι ένας έξυπνος τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς και των ματιών σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως αυξημένη χοληστερόλη, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι πράσινες πιπεριές είναι πλούσιες σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών.

Ως εκ τούτου, η διατροφή πλούσια σε λουτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Μπορεί να μας βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους μας

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών όπως οι πράσινες γλυκές πιπεριές μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος ή ακόμα και να χάσετε βάρος.

Οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες με άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για τη βέλτιστη λειτουργία. Αυτό τους καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να τρώτε πολλά διαφορετικά φρούτα και λαχανικά αντί να αυξάνετε μόνο την πρόσληψη των πιπεριών σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα συνολικά φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε χαμηλές ποσότητες αυτών των προϊόντων.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν συνήθως λιγότερο σπλαχνικό λίπος – ένα είδος λίπους στην κοιλιά που συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Έτσι, για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας και να κατακτήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, δοκιμάστε να ενσωματώσετε όχι μόνο τις πράσινες γλυκές πιπεριές αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και τα σνακ σας.

Ευέλικτες και νόστιμες

Εκτός από εξαιρετικά θρεπτικές, οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι ευπροσάρμοστες και έχουν υπέροχη γεύση τόσο ωμές όσο και μαγειρεμένες.

Λάβετε υπόψη ότι οι πράσινες γλυκές πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πράσινη έκδοση έχει επίσης λιγότερα συνολικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αλλά είναι υψηλότερη σε φαινολικά οξέα.

Έτσι, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε όλα τα χρώματα πιπεριών στην διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη από τις ποικίλες θρεπτικές τους συνθέσεις.

Ανεξάρτητα από το χρώμα της πιπεριάς που θα επιλέξετε, υπάρχουν σχεδόν αμέτρητοι τρόποι για να τις απολαύσετε.

Η προσθήκη πιπεριών στο αγαπημένο σας πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο μπορεί να δημιουργήσει θρεπτικά, πολύχρωμα και νόστιμα αποτελέσματα.