Θάνος Πλεύρης: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το σύστημα υγείας και μετά την λήξη της πανδημίας
Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στον εκδότη της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, Γιάννη Κουρτάκη, καθώς ανέφερε όλα τα σχέδια του για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά υπογράμμισε και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, για τα νοσοκομεία της χώρας όταν λήξει η πανδημία.
Στην συνέντευξή του, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει η εικόνα και στο κομμάτι το εμπειρικό που έχουμε από προηγούμενες πανδημίες που μας λένε οι επιστήμονες, αλλά και της πορείας που αυτή έχει, δείχνει ότι όσο εμφανίζονται πλέον στελέχη που είναι λιγότερο νοσηρά από τα προηγούμενα ότι βρισκόμαστε στην κατεύθυνση αυτή. Όλοι έχουμε διατηρήσει μια αισιοδοξία ότι η Όμικρον δείχνει αυτά τα χαρακτηριστικά μεταδοτικότητας, με λιγότερη νοσηρότητα. Είναι επικίνδυνη και η Όμικρον, δεν είναι απλό κρυολόγημα, θα διασωληνωθούν και θα πεθάνουν συμπολίτες μας και από την Όμικρον, όμως σίγουρα μας δίνει χαρακτηριστικά ότι πλέον πάμε σε καταστάσεις που είναι λιγότερο νοσηρές. Αν αυτό συνεχιστεί, η πανδημία βρίσκεται στην τελική της φάση, όμως ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης και για τις ενδεχόμενες αλλαγές μετά την λήξη της πανδημίας τονίζοντας πως «το μεγάλο στοίχημα της κάθε κυβέρνησης θεωρώ, και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το σύστημα Υγείας μετά την πανδημία και τα διδάγματα της πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, πρέπει αν γίνουν πράγματα άμεσα και πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν μεταρρυθμιστικά. Να υπάρξουν κέντρα Υγείας καλά δομημένα και ένας γιατρός για κάθε πολίτη-αυτό που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Στο δευτεροβάθμιο σύστημα επιβάλλεται να υπάρξουν καλά στελεχωμένες δομές του Δημοσίου, όπου θα μπορούν να γίνονται όλες οι πράξεις. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλές περιφερειακές δομές που υπολειτουργούν και, αντί για να κάνουν διπλανά νοσοκομεία την ίδια δουλειά, θα επιλεγούν ειδικότητες, ώστε το κάθε νοσοκομείο να είναι εξειδικευμένο, Άρα, εκεί θα δομήσεις ένα ωραίο πλαίσιο, για να μπορεί ο άλλον να το βλέπει. Χρήματα υπάρχουν και για την Πρωτοβάθμια και για την Δευτεροβάθμια. Θα έρθει ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ, που είναι ο ασφαλιστικός μας οργανισμός, και μέσω του ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν και ιδιώτες, γιατροί αλλά και πάροχοι, σε όλο αυτό το νέο ΕΣΥ. Δεν θα είμαστε δογματικοί ότι ό,τι είναι δημόσιο, είναι σώνει και καλά κρατικό. Θα εντάξουμε τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Σε ένα τέτοιο συνολικό πλαίσιο, ο στόχος θα είναι πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας να υπηρετεί τον ασθενή και όχι ο πολίτης να υπηρετεί ένα σύστημα. Στο ΕΣΥ θα γίνει ένας «χάρτης», θα δούμε όλες τις δομές, θα τις αξιολογήσουμε και θα δούμε που πρέπει να ενισχυθούν. Και για να υπηρετηθεί το νέο ΕΣΥ, πρέπει να υπάρχουν μόνιμες θέσεις. Ήδη τις επόμενες μέρες θα βγει προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτών, ενώ έχουμε εξασφαλίσει από το υπουργείο Εσωτερικών και 700 θέσεις γιατρών. Άρα, αυτά πρέπει να τα δει άμεσα ο πολίτης. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, θα αρχίσουν να φαίνονται αυτά τα αποτελέσματα».