Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα μέχρι τώρα, στο τραπέζι νέα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου

Πάνω από 15.000 κρούσματα περιμένουμε σήμερα όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ καθώς μέχρι τώρα η καταγραφή δείχνει ότι τα έχουμε ξεπεράσει….Στο τραπέζι νέα μέτρα αν και αύριο τα μέτρα είναι στα ίδια επίπεδα.

‘Οπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας εκτάκτως αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή ξανά για να πάρει αποφάσεις.«Θεωρούμε ότι τα μέτρα που περιορίζουν την διασκέδαση είναι αρκετά σε αυτό το επίπεδο. Στα γήπεδα δεν μπορούμε να μην πάρουμε μέτρα είπε τονίζοντας ότι γνωρίζει ότι έχει δυσαρεστήσει τους φιλάθλους. «Αποκλείουμε γενικευμένες καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν» είπε ερωτηθείς για νέο lockdown εξηγώντας ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για την ώρα είναι επαρκή. 

Ερωτηθείς για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες τόνισε ότι αυτό είναι είναι στο τραπέζι και ότι η σκέφτονται να προσπαθήσουν να την καταστήσουν εμμέσως υποχρεωτική. Όπω εξήγησε στη σκέψη της κυβέρνησης είναι μετά τους 7 μήνες από την δεύτερη δόση τα άτομα αυτά τα μην έχουν κάποια προνόμια τα οποία θα έχουνε όσοι έκαναν τρίτη δόση. Το 90% των ατόμων που είναι άνω των 60 ετών έκαναν την τρίτη δόση δήλωσε πάντως ο Υπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των self test και κατά πόσο θα μπορούσαν να «πιάσουν» την Όμικρον ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι μόνο το 30% των κρουσμάτων που διαδιγνώστηκαν ήταν μέσω των self test. Ο Υπουργός τόνισε ότι θεωρείται ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη με τον κορονοϊό.

Όσον αφορά την κατάσταση στις ΜΕΘ ο Υπουργός τόνισε ότι μόνο δύο κρούσματα της Όμικρον χρειάστηκαν νοσηλεία και αυτή προληπτική μέχρι τώρα επιβεβαιώνοντας ότι όπως φάνηκε και από την έξαρση των άλλων χωρών ότι η Όμικρον δεν φέρνει βαριά νόσηση…Τα υπόλοιπα περισταστικά αφορούν την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόλα αυτά οι διασωληνωμενοι συμπολίτες μας δεν είναι λίγοι. 

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3/1/2022:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 00:00, με την μουσική να επιτρέπεται για την ώρα αλλά «αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και αυτή», όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, όχι όρθιοι ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. «Εάν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αν και πρακτικά το 10% ισούται με… «λουκέτο» στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων, οι οποίες αντέδρασαν έντονα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
    Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.
  • «Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και για έλεγχο μέσω self test.