Πληθαίνουν οι φωνές για υποχρεωτικό εμβολιασμό και στην ΕΕ – Τι ισχύει σήμερα – Το παράδειγμα της Ιταλίας

πισήμως, ο εμβολιασμός των πολιτών στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ παραμένει εθελοντικός, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συμβουλίων και τις κατευθύνσεις της Κομισιόν. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλονταν από αρκετές πλευρές και κυβερνήσεις – ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας, μέχρι κάποια χρονική στιγμή – προκειμένου να καθυστερήσει η διαδικασία που θα οδηγούσε στο «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ως διαβατήριο ελεύθερης μετακίνησης και συμμετοχής σε δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», εδώ και καιρό πληθαίνουν διαρκώς οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός – έστω και για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, σε πρώτη φάση. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι έχει ανοίξει και ο νομικός δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Αιτία, η απόφαση την οποία έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις αρχές Απριλίου, και μάλιστα με ισχυρότατη πλειοψηφία (16 έναντι μιας ψήφοι), με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή που είχαν υποβάλει οικογένειες από την Τσεχία κατά της απόφασης των Αρχών να μη δεχθούν τα παιδιά τους στα σχολεία επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Οπου υπάρχει η εκτίμηση πως η πολιτική των εθελοντικών εμβολιασμών δεν επαρκεί, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η ανοσία της αγέλης, οι εθνικές Αρχές θα μπορούσαν αιτιολογημένα να υιοθετήσουν μια πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος βαθμός προστασίας απέναντι σε σοβαρές νόσους», αναφέρει χαρακτηριστικά το σκεπτικό των δικαστών.
Ιταλία, η πρώτη. Με αυτό ως δεδομένο, γίνονται ήδη συγκεκριμένες κινήσεις προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι, μάλιστα, προηγήθηκε της παραπάνω απόφασης και έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των γιατρών και νοσηλευτών από την 1η Απριλίου – έστω κι αν ορισμένοι ήγειραν συνταγματικές ενστάσεις και απείλησαν με προσφυγές. Κάτι ανάλογο συζητείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το βάρος πέφτει σε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση για να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο και να σκεφτεί πώς θα προχωρήσουμε ώστε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, διασφαλίζοντας ότι όσοι τους φροντίζουν θα είναι εμβολιασμένοι», δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, φέροντας μάλιστα το παράδειγμα των όσων ισχύουν στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β για τους χειρουργούς.

Στην Ελλάδα, επίσης, υπενθυμίζεται ότι το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξέδωσε διαταγή στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των μελών του Σώματος που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ. Στην ίδια διαταγή προβλέπεται πως όσοι, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό θα μετατίθενται σε άλλη υπηρεσία.

Στη Γαλλία, αντιθέτως, όπου το αντιεμβολιαστικό κίνημα παραμένει ισχυρό για συγκεκριμένους λόγους (ενώ έρχονται και εκλογές σε περίπου έναν χρόνο), ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αντίθετος στην καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τουλάχιστον «σε αυτή τη φάση». «Για τους Γάλλους, όταν κάτι είναι υποχρεωτικό, παράγει αντισώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της χώρας, για να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο εφόσον οι επιστήμονες συστήσουν ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 80%-90% και «δεν μπορούμε πλέον να πείσουμε».

Τα προνόμια

Την ίδια στιγμή, πάντως, πυκνώνουν και οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κανείς μόνο εφόσον έχει εμβολιαστεί (ή επιδείξει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης), όπως για παράδειγμα η είσοδος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ηδη, για του λόγου το αληθές, η UEFA ανακοίνωσε ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την είσοδο στο στάδιο Γουέμπλεϊ, για τους αγώνες του εξ αναβολής Euro 2020 – κάτι που πιθανότατα θα ισχύσει και για τα γήπεδα όλων των άλλων χωρών οι οποίες θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.