ΠΟΕΔΗΝ: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική – Μόνο 38 κενές κλίνες ενόψει τρίτου κύματος

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ τονίζει πως «το σύστημα των νοσοκομείων πολιορκείται», ενόψει τρίτου κύματος κορονοϊού.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι ΜΕΘ στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες, την στιγμή που το ΕΣΥ βρίσκεραι ενόψει τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα σημειώνουν αύξηση, ενώ στη κοινότητα κυκλοφορεί η βρετανική μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική.

Μάλιστα, τονίζει πως «το σύστημα στην Αττική πολιορκείται» και ότι χρειάζονται «μέτρα πριν οδηγηθούμε σε νέα ήττα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος σε δήλωση του, αναφέρει ότι «όπως αντιμετωπίζεται η κατάσταση με την πανδημία στην Αττική μας οδηγεί σε πρόσφατες εικόνες Θεσσαλονίκης. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Η ηλικιακή ομάδα 65 ετών έως 80 ετών που είναι από τις πιο ευάλωτες στον κορονοϊό βρίσκονται εκτός εμβολιασμών. Σήμερα εγγράφονται στη πλατφόρμα άτομα άνω των 80 ετών και άτομα 60 έως 64 ετών. Οι 60 έως 80 ετών πολίτες θα αντιμετωπίσουν το τρίτο κύμα ανεμβολίαστοι».

«Οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στην Αττική γεμίζουν. Το επόμενο βήμα είναι άκρως επικίνδυνο και οδηγεί σε βέβαιη ήττα το σύστημα με εκατόμβες νεκρών. Όπως: Μετατροπή κλινών Γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Ήδη έχουμε σε μεγάλα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς διασωληνωμένα Γενικά περιστατικά σε θαλάμους ελλείψει ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Που είναι οι ιδιωτικές ΜΕΘ που υποτίθεται βάζουν πλάτη. Επίταξη χωρίς αστερίσκους. Δημιουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ χωρίς καμμία προδιαγραφή ασφαλείας. Είναι βέβαιον ότι με τόσες εισαγωγές θα αυξηθούν κατά πολύ οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Αττική: Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Τα νοσοκομεία της Αττικής και ιδιαίτερα οι ΜΕΘ δέχονται ασφυκτική πίεση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ οι ασθενείς με κορονοϊό πληθαίνουν καθημερινά. Επίσης, στην περιοχή από τις 205 ΜΕΘ, υπάρχουν μόνο 38 άδεια κρεβάτια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο επικρατεί η εξής εικόνα:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Γεμάτη η ΜΕΘ κορονοϊού με 32 ασθενείς. Διασωληνωμένα γενικά περιστατικά εκτός ΜΕΘ.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Έχουμε αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ. Νοσηλεύονται 66 ασθενείς με μόνο 18 κενά αν και λειτουργούν οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από ποτέ. Σύνολο 84. Σύνολο ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο 277. Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ μετά το χθεσινό.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Ασφυκτικά γεμάτο. Οι 11 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Νοσηλεύονται 60 ασθενείς στις 60 κλίνες κορονοϊού. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε κλινικές σε λίστα αναμονής. Αναμένουν τη διακομιδή τους σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Γεμάτη η ΜΕΘ με 14 ασθενείς και γεμάτη η κλινική με 26 ασθενείς.

ΚΑΤ: Γέμισε η ΜΕΘ με 7 ασθενείς για πρώτη φορά.

ΕΛΠΙΣ: Γεμάτη η ΜΕΘ με 6 ασθενείς. Γεμάτες και οι κλινικές με 40 ασθενείς.

ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και 40 ασθενείς στις κλινικές.

ΑΤΤΙΚΟ: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ σε 23 κλίνες και 43 ασθενείς στις κλινικές.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 12 κλίνες και 14 στη κλινική.

Η εικόνα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Παρά την δραματική εικόνα που υπάρχει στην Αττική, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Έτσι, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο «επανήλθε μια σχετική κανονικότατα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Καλό είναι να παραμείνει», ενω η εικόνα στα νοσοκομεία είναι η εξής:

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λειτουργεί πιά μία κανονική ΜΕΘ κορονοϊού 17 κλινών που είναι γεμάτη. Ετοιμάζεται να ανοίξει νέα.

ΑΧΕΠΑ: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 16 κλίνες.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως επικρατούν αρκετά προβλήματα στην Αχαΐα. Πιο συγκεκριμένα «θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την επισκευή των ασθενοφόρων. Λειτουργούν 34 Ασθενοφόρα για τη Δυτική Ελλάδα που φτάνουν οριακά και άλλα 22 είναι στα συνεργεία. Πολλά ασθενοφόρα παθαίνουν βλάβες στο δρόμο ειδικά τα ελαστικά την ώρα των διακομιδών. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχαμε δύο Ασθενοφόρα που έμειναν από ελαστικά στο δρόμο την ώρα διακομιδών περιστατικών».

Επίσης, η εικόνα στα νοσοκομεία της περιοχής είναι η εξής:

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Νοσηλεύονται 3 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 9 κλίνες και 32 ασθενείς στις κλινικές σε 40 κλίνες.

ΡΙΟ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στη μεθ στις 12 κλίνες και 23 ασθενείς στη κλινική.