ΠΟΕΔΗΝ: Επιρρίπτει ευθύνη στο Κέντρο Υγείας Κατούνας για τον θάνατο της 30χρονης εγκύου

Με «ωράριο τραπεζών» καταγγέλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ότι λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Κατούνας, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι 24ωρο και να μην λειτουργεί μόνο από το πρωί έως το μεσημέρι.

«Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα και το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της ήταν  αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχει ούτε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κατούνας για   να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα. Πριν δύο χρόνια 65χρονος πάλι από τη περιοχή με κλειστό το Κέντρο Υγείας που θα μπορούσε τώρα να ζει ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του καθ οδόν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας για τους ίδιους λόγους», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τονίζει δε, ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στα ωράρια των Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα την εποχή αυτή με τον κορωνοϊό, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται μακρυά από τα νοσοκομεία και λειτουργούν με ωράριο «τραπεζών» εξαιτίας της έλλειψής του σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπού προσωπικού.

«Η λειτουργία αυτή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές  σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η  διακομιδή τους. Το Κέντρο Υγείας Κατούνας που εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της Κατούνας στο οποίο υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Από 7 π.μ. εως 3 μεσ. καθημερινές. Δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο   όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. Στο εν λόγω κέντρο υγείας υπηρετούν τέσσερεις Γενικοί Ιατροί ο ένας λείπει με ειδική άδεια. Επίσης υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί η μία λείπει με άδεια έγκυμοσύνης και 7 νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου.  Δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας. Όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:

«Η απόσταση όμως λόγω στροφών είναι πάνω από είκοσι λεπτά. Το Κέντρο Υγείας Κατούνας εξυπηρετεί μεγάλα χωριά τριγύρω. Εάν το έκτακτο περιστατικό συμβεί στα τριγύρω χωριά  η απόσταση είναι πάνω από 45 λεπτά. Δηλαδή το έκτακτο περιστατικό για να προσεγγίσει  υγειονομική μονάδα, όπως το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας ή το Νοσοοομείο Αγρινίου χρειάζεται  πάνω από μιάμιση ώρα. Γι αυτό χάθηκε ο  65χρονος από καρδιολογικό περιστατικό στο αυτοκίνητο του γιού του. Φώναξαν τότε οι κάτοικοι ξεχάστηκε. Τώρα με την τραγική νεαρή έγκυο γυναίκα να μη συμβεί το ίδιο. Το Κεντρο Υγείας Κατούνας ήταν στα πόδια της και δεν θα έπρεπε να είναι κλειστό τη Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι που συνέβη το τραγικό συμβάν. Η τραγική γυναίκα από την ώρα που έλαβε τη κλίση το ΕΚΑΒ χρειάσθηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού στη Κατούνα δεν υπήρχε ασθενοφόρο και πήγε  ασθενοφόρο από Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου  που λειτουργούν στη χώρα μας, τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά  ημέρα, άλλα μονές και άλλα ζυγές ημέρες   καθώς επίσης δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. 100 κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.