ΠΟΕΔΗΝ: Θα διχάσει τους υγειονομικούς η θεσμοθέτηση του BONUS παραγωγικότητας

Το ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο στο ΕΣΥ περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δηλώνοντας την αντίθεσή της με το BONUS παραγωγικότητας στο Δημόσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημειώνει ότι το κύμα μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν άνω των 7 ετών εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, την άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, δημιουργούν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης στο ΕΣΥ, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

«Δεν κατανοούμε λοιπόν την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση BONUS παραγωγικότητας στο Δημόσιο άρα και στο ΕΣΥ που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων από το οποίο η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε Απεργία-Αποχή».

Πώς θα δίνεται το BONUS

Στην αρχή του έτους ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης ότι θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι στόχοι προς ανταμοιβή από το σύνολο των στόχων που θα τεθούν στις οργανικές μονάδες προς υλοποίηση με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης.

«Στις υπηρεσίες Δημόσιας υγείας ποιος και πως θα καθορίζονται όλοι αυτοί οι στόχοι;

Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Κάθε ασθενής που γίνεται καλά είναι μία νίκη όλων των υπηρετούντων υγειονομικών στα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια.

Η προσφορά όλων των υπηρετούντων υγειονομικών δεν αμφισβητείται από κανέναν, ποιος λοιπόν θα καθορίσει το ποσό της ανταμοιβής που θα οριστεί ως BONUS;

Ποιος λοιπόν θα καθορίσει τους δικαιούχους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες όπως είναι και τα Νοσοκομεία που έχουν 13 χρόνια να επιλέξουν με αντικειμενικά κριτήρια Προϊσταμένους οργανικών τμημάτων;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.

Το 35% των υπαλλήλων των Νοσοκομείων και των άλλων φορέων του ΕΣΥ είναι συμβασιούχοι. Εκ του νόμου δεν δύναται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση-στοχοθεσία. «Όλοι οι συνάδελφοι αυτοί αποκλείονται από τα BONUS;».

«Εάν επιμείνουν στην απόφαση του BONUS, θα αναπτυχθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ενισχυθεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ.
Όχι λοιπόν στα BONUS. Ναι στις αυξήσεις των μισθών. Ναι σε κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.