ΠΟΕΔΗΝ: 60 Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Εξήντα ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε αναμονή πολλά 24ωρα.

Σημειώνεται ότι ξεκίνησαν στην Αττική οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα στο ΕΛΠΙΣ 4  διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε ένα θάλαμο της παθολογικής κλινικής που μετεπτράπει σε αυτοσχέδια ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 5

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ.3

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 7.

ΕΛΠΙΣ. 4 

ΕΡΥΘΡΟΣ. 9

ΛΑΙΚΟ.  5

ΤΖΑΝΕΙΟ. 3

ΝΙΚΑΙΑ. 13

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 2 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. 9  σε  λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

60 διασωληνωμένοι ασθενείς  εκτός ΜΕΘ εκ των οποίων οι 50 από 2 ημέρες έως 10 ημέρες αναμονής.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 12 ΣΤΑ 14.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 29 ΣΤΑ 35

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 17 ΣΤΑ 18.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 8 ΣΤΑ 8.

ΑΧΕΠΑ. 31 ΣΤΑ 31

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 27 ΣΤΑ 31.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 5 ΣΤΑ 5

ΣΕΡΡΕΣ 10 ΣΤΑ 14

ΒΕΡΟΙΑ 6 ΣΤΑ 6.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. 8 ΣΤΑ 8

ΚΑΤΕΡΙΝΗ. 7 ΣΤΑ 7.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 6 ΣΤΑ 8.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΚΟΖΑΝΗ 4 ΣΤΑ 5

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ. 6 ΣΤΑ 6

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. 10 ΣΤΑ 10.

ΡΙΟ. 26 ΣΤΑ 26

ΑΓΡΙΝΙΟ 3 ΣΤΑ 5

ΠΥΡΓΟΣ. 5 ΣΤΑ 7

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ. 6 ΣΤΑ 6

ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ 13 ΣΤΑ 16

ΠΑΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 16 ΣΤΑ 18

ΒΟΛΟΣ 6 ΣΤΑ 8

ΤΡΙΚΑΛΑ 9 ΣΤΑ 12.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΛΑΜΙΑ 12 ΣΤΑ 12

ΧΑΛΚΙΔΑ 11 ΣΤΑ 12.

Θέση πήρε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και για το περιστατικό στον Ερυθρό Σταυρό, όπου ένας 60χρονος σταμάτησε την λειτουργία μηχανήματος σε έναν 75χρονο ο οποίος έφυγε από την ζωή. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Για το τραγικό θάνατο διασωληνωμένου ασθενούς στον ΕΡΥΘΡΟ το ζητούμενο είναι τι έκανε το σύστημα να προστατέψει τον ασθενή από την εγκληματική ενέργεια   που προκάλεσε το θάνατο με ύποπτο τον ασθενή που νοσηλευόνταν στον ίδιο θάλαμο κατά την έρευνα της αστυνομίας.

Ήταν τέταρτη ημέρα διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ σε κοινό δίκλινο θάλαμο. Ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός είπαν ότι εντός του πρώτου 24ωρου οι διασωληνωμένοι  απορροφώνται σε ΜΕΘ. Τέταρτο 24ωρο ο εν λόγω διασωληνωμένος ασθενής που είχε τραγική κατάληξη ήταν εκτός ΜΕΘ,  μαζί με άλλους 70 διασωληνωμενους εκ των οποίων οι 50 σε λίστα αναμονής τρείς εως δέκα ημέρες.

Δεν πληρούσε τα κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ. 

Νοσηλευόνταν μαζί με άλλον περιπατητικό ασθενή που μπορούσε  εν δυνάμει να κάνει κακό  ενώ η πρακτική είναι οι διασωληνωμένοι στις κλινικές να είναι σε μονόκλινο ή σε ένα δωμάτιο με άλλους διασωληνωμένους. Στο θάλαμο ήταν εκτεθειμένος όπως και οι άλλοι διασωληνωμενοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε νοσοκομειακά μικρόβια.

Η επιτήρηση δεν είναι συνεχής καθ ότι δύο ή τρεις νοσηλευτές κάνουν βάρδια σε κλινικές 30 ασθενών με κορωνοϊό και ελάχιστοι γιατροί. Δεν προλαβαίνουν να πάνε τουαλέτα!

Ο εξοπλισμός είναι υποτυπώδης.

Εάν το σύστημα είχε φροντίσει να βρίσκεται σε ΜΕΘ θα είχε αποτρέψει την εγκληματική ενέργεια  σε βάρος του. Σαφώς αυτός ο τραγικός θανατος είναι εγκληματική ενέργεια και θα πρέπει να τιμωρηθεί ο δράστης.

Οι καθημερινοί θάνατοι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμενων ασθενών τι είναι;

Το σύστημα δεν είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τέτοιες παραβατικές  συμπεριφορές ασθενών.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε τρείς αυτοκτονίες ασθενών που φούνταραν από ορόφους νοσοκομείων και την αυτοκτονία 80χρονου στο ΠΑΝ. ΝΟΣ.   ΛΑΡΙΣΣΑΣ που έφτιαξε αυτοσχέδια θηλιά στο μπάνιο του δωματίου που νοσηλεύονταν χαιρέτησε τους συνασθενείς και αυτοκτόνησε. Μάλιστα 80χρονος;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΈΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ της ίδιας οικογένειας σε διαφορετικά νοσοκομεία  με κορωνοιο χωρίς να γνωρίζει ο ένας τη κατάσταση του άλλου. Κάθε ημέρα απευθύνονται σε εμάς να μάθουν νέα», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.