Ποια διατροφή σταματά την εξέλιξη ανίατου καρκίνου του αίματος – Ελπιδοφόρα μελέτη
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος του αίματος που συμβαίνει όταν υγιή κύτταρα γίνονται ανώμαλα, πολλαπλασιάζονται και παράγουν μη φυσιολογικά αντισώματα. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, αυτή η αλλαγή ξεκινά μια σειρά ιατρικών ζητημάτων και καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τα οστά, τα νεφρά και την ικανότητα του σώματος να παράγει υγιή ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.
Μια νέα μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη σε πολλαπλούν μυέλωμα, τον ανίατο καρκίνο του αίματος, σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.
Ερευνητές από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή που αποδεικνύει ότι μια διατροφική παρέμβαση με φυτικές ίνες μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη σε πολλαπλούν μυέλωμα – έναν σπάνιο και επί του παρόντος ανίατο καρκίνο του αίματος που επηρεάζει τον μυελό των οστών.
Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που σταματά την εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με προκαρκινική διαταραχή του αίματος και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), γεγονός που τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη πολλαπλού μυελώματος.
Σε διάστημα 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα γευμάτων πλούσιο σε φυτικές ίνες και έλαβαν επιπλέον 24 εβδομάδες διατροφικής καθοδήγησης. Συγκεκριμένα, δύο συμμετέχοντες που είχαν προχωρημένη νόσο πριν από τη δοκιμή παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην πορεία εξέλιξης της ασθένειας.
Επιπλέον, ένα χρόνο μετά την εγγραφή τους, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε αναπτύξει πολλαπλούν μυέλωμα. Ο ειδικός μυελώματος στο MSK και επικεφαλής της μελέτης NUTRIVENTION, Urvi Shah, παρουσίασε αυτά τα ευρήματα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) του 2024 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Η διατροφή ενισχύει τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος
«Αυτή η μελέτη δείχνει τη δύναμη της διατροφής -και συγκεκριμένα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες- και ξεκλειδώνει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο μικροβίωμα και τον μεταβολισμό για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Shah και συμπλήρωσε:
«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο εμείς ως γιατροί μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους ασθενείς, ειδικά αυτούς με προκαρκινικές καταστάσεις, με γνώσεις σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου μέσω διατροφικών αλλαγών».
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του αίματος και τυπικά προκύπτει από πρόδρομες καταστάσεις που ονομάζονται μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (MGUS) και ασυμπτωματικό μυέλωμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος σε άτομα με κακή ποιότητα διατροφής και μειωμένη πρόσληψη φυτικών τροφών.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος
Επιπλέον, τα άτομα με αυτά τα διατροφικά πρότυπα και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχουν διπλάσιες πιθανότητες το πρόβλημα να εξελιχθεί σε πολλαπλούν μυέλωμα από τα άτομα με αυτές τις παθήσεις και φυσιολογικό ΔΜΣ. Με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους παρέμβασης προτού αυτές οι καταστάσεις εξελιχθούν σε καρκίνο.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να τρώνε ολόκληρες φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και σε όποια ποσότητα ήθελαν. Με αυτές τις διατροφικές αλλαγές, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και στη φλεγμονή.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 8% του σωματικού τους βάρους μετά από 12 εβδομάδες. Μετά από αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ο Δρ. Shah και οι συνεργάτες του εργάζονται αυτήν τη στιγμή για μια μεγαλύτερη, πολυκεντρική μελέτη με 150 συμμετέχοντες που ονομάζεται NUTRIVENTION-3.
Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα μοντέλο ποντικιού με ασυμπτωματικό μυέλωμα, όπου το 44% των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες δεν ανέπτυξαν μυέλωμα, σε σύγκριση με την τυπική δίαιτα όπου όλα τα ποντίκια προχώρησαν σε μυέλωμα.