Η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινή μας ζωή, προκειμένου να επιβραδύνουμε την εξάπλωση.
Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε μέρα με τη μέρα. Ο κίνδυνος μόλυνσης αλλάζει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και τις συνθήκες που επικρατούν. Το ποια μέρη και καταστάσεις πρέπει να αποφεύγουμε γίνονται πιο εμφανή με κάθε νέα επιστημονική μελέτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα πιο πιθανά μέρη για να κολλήσεις COVID-19 είναι εκείνα με πολύ κόσμο και ανεπαρκείς αποστάσεις και εξαερισμό.
Κορονοϊός: Αξιολόγηση επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού σε κάθε εξωτερική δραστηριότητα
Μια μελέτη διάρκειας τριών μηνών από την Otis Worldwide και το πανεπιστήμιο Purdue εξέτασε το πώς η ροή του αέρα σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως ψώνια, άσκηση, ασανσέρ κλπ επηρεάζει την πιθανότητα να μεταδοθεί ο κορονοϊός. Όταν εφαρμόζονται τα απλά μέτρα πρόληψης, όπως καλός αερισμός και χρήση μάσκας προσώπου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι δραστηριότητες είναι ασφαλέστερες. Πέρα από αυτό, το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κάθε δραστηριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
«Συγκρίναμε τον σχετικό κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό μέσα σε ένα ασανσέρ με άλλες κοινές δραστηριότητες σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα, όπως η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το 8ωρο σε περιβάλλον γραφείου», δήλωσαν οι δρ. Qingyan Chen, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και James G. Dwyer , καθηγητής μηχανολογίας στο Purdue. «Το ασανσέρ αποδείχτηκε μια δραστηριότητα χαμηλότερου κινδύνου έκθεσης, λόγω της μικρής διάρκειας μιας διαδρομής».
Άλλοι που συμμετείχαν στην μελέτη επεσήμαναν ότι τα απλά πρωτόκολλα υγείας μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης, ακόμη και σε έναν μικρό, φαινομενικά περιορισμένο χώρο όπως το ασανσέρ: «Όσο τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορούμε να μειώσουν τους κινδύνους», δήλωσε μεταξύ άλλων η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Judy Marks στο CNBC. «Φορέστε την μάσκα σας στο ασανσέρ και, πραγματικά, η ανάλυση και τα δεδομένα και η επιστήμη δείχνουν ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε σε σχέση με το να φάτε σε δημόσιο χώρο, ακόμα και σε εξωτερικό μέρος».
Ωστόσο, η μελέτη μπόρεσε επίσης να υπολογίσει ένα “επίπεδο κινδύνου έκθεσης” για άλλα μέρη και καταστάσεις με βάση την “ένταση”, τη “συχνότητα” και τη διάρκεια της έκθεσης.
Κορονοϊός: Οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες σε κλίμακα από το 1 (το χαμηλότερο) έως το 9 (το υψηλότερο)
- Πολυκοσμία σε κλειστούς χώρους (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, συναυλίες κ.λπ.) – Επίπεδο κινδύνου: 8 έως 9
- Άλλοι εσωτερικοί χώροι (τάξη, γραφείο κ.λπ.) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 8
- Γεύμα σε εστιατόριο (σε εσωτερικού χώρο) – Επίπεδο κινδύνου: 7
- Ψώνια σε μικρό κατάστημα – Επίπεδο κινδύνου: 6 έως 7
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 7
- Γεύμα σε εστιατόριο (σε εξωτερικό χώρο) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 6
- Ταξίδια – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 6
- Ασανσέρ (χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 5
- Σουπερμάρκετ – Επίπεδο κινδύνου: 3
- Ψώνια – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
- Ασανσέρ (με μέτρα ατομικής προστασίας) – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
- Διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
- Υπαίθρια αγορά – Επίπεδο κινδύνου: 2
- Εξωτερική άσκηση – Επίπεδο κινδύνου: 1