Ποια είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων και πότε θα γίνουν πράξη- Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Η συζήτηση για προνόμια σε όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο πλέον φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που αυτό το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά.
 

Νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού πολίτες, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για προνόμια σε όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο πλέον φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που αυτό το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά.

Τη συζήτηση άλλωστε άνοιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η το σχέδιο αυτό θα γίνει πραγματικότητα όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Επισήμως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μόλις το σύνολο των εμβολίων γίνει διαθέσιμο και για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST οι φάσεις θα είναι δύο: Στην πρώτη, αναμένεται να πάρει περισσότερες χρήσεις το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στο οποίο αναγράφονται οι δύο δόσεις που έχει κάνει ο πολίτης. Για τα ταξίδια στην ΕΕ θα χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου. Εφόσον, όμως, το διαθέτει κάποιος, θεωρείται πιθανό η Επιτροπή των ειδικών να αποφασίσει την χρήση του και στα ταξίδια εσωτερικού για παράδειγμα με τα πλοία, καθώς σήμερα, ο επιβάτης υποχρεούται να μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και να εκδώσει και συμπληρώσει και την βεβαίωση υγείας, που είναι μια περιττή διαδικασία.

Συζητείται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα του self test στους εμβολιασμένους και αργότερα και να αποφασιστεί και η κατάργηση της μάσκας.

Από τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον θα έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικίες και θα υπάρχει η δυνατότητα ένας πολίτης να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί, άμεσα, δηλαδή, η πολιτεία θα του έχει δώσει όλα τα μέσα, θα μπει στο τραπέζι μια σειρά από προνόμια – διευκολύνσεις. «Τότε το πράσινο πράσινο θα χρησιμοποιείται σχεδόν παντού», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος στα «Παραπολιτικά 90,1».
Όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση η Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχει περάσει ένα δεκαήμερο από την δεύτερη δόση, εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα και να μην κάνουν ούτε τεστ εάν δεν έχουν συμπτώματα.

«Η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει» δήλωσε κορυφαίος υπουργός στο NEWPOST. «Στο χέρι όλων μας είναι να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται το τέταρτο ή το πέμπτο κύμα.»

Είναι πιθανόν να υπάρχουν προνόμια και στους εμβολιασμένους του δημοσίου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Αυτά θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο τη μορφή των κινήτρων. Να επιλέγονται για ταξίδια με αποστολές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Εξετάζεται επίσης το αν οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό με φυσική παρουσία, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εμβολιασμένοι.

Πηγή: Newpost.gr