Ποια τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου για τη Μετάλλαξη Όμικρον και ποια για τη Δέλτα

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει παγκόσμια και προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.

Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με τη μετάλλαξη όμικρον και τη μετάλλαξη δέλτα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Συνολικά μελετήθηκαν 52.297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα.

Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος δέλτα. Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος όμικρον σε σχέση με το στέλεχος δέλτα.

Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με όμικρον στέλεχος ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος δέλτα. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.

Συμπερασματικά σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.