Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα χασιμότο αποτελεί το πιο γνωστό αυτοάνοσο νόσημα και κύρια αιτία της είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας μας υπολειτουργεί.


Η θυρεοειδής ορμόνη, είναι η βασική ορμόνη που ρυθμίζει τις ορμόνες και την θερμοκρασία του σώματος καθώς και σημαντικό ρόλο έχει στον μεταβολισμό.
Όταν ένα άτομο έχει Χασιμότο, ο θυρεοειδής έχει χρόνια φλεγμονή και δεν λειτουργεί όπως ένας υγιής θυρεοειδής. Συχνά επιβραδύνει ή και σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στο κρύο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που συνιστάται να καταναλώνουν όσοι έχουν τη νόσο του Χασιμότο και τροφές πρέπει να αποφεύγουν ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα. 

Σύμφωνα με κλινικά στοιχεία οι διατροφές που βοήθησαν τους ανθρώπους με Χασιμότο είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη, η διατροφή χωρίς ζάχαρη, η παλαιολιθική δίαιτα, γνωστή και ως δίαιτα paleo, η διατροφή χωρίς σιτηρά και γαλακτοκομικά, και τέλος η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.