Ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανοσία μετά τον εμβολιασμό – Νέα δεδομένα για το εμβόλιο της J&J

Πολύ πιο ισχυρή η ανοσία μετά από νόσηση και μια δόση του εμβολίου τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τι είπε για το εμβόλιο της J&J. 

Για την ανοσία που προκύπτει μετά τον εμβολιασμό αλλά και τη φυσική μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα, χτύπησε «καμπανάκι» για τα παιδιά και απηύθυνε έκκληση για να εμβολιαστούν άμεσα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβόλια  mRNA, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι επιτυγχάνεται πολύ πιο ισχυρή ανοσία μετά από νόσηση και μια δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

«Ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων τα παιδιά»

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

Μάλιστα, συνέστησε εμβολιασμό και με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και με αυτό κατά της γρίπης, αλλά για τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα και για όσα έχουν ευάλωτο άτομο στο περιβάλλον.