Ποιοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν πλέον rapid test

Μια είδηση που πολλοί περίμεναν να ακούσουν ήρθε. Η επίσημη παράταση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στο πιστοποιητικό νόσησης είναι γεγονός. Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους και τα rapid test μετά από την συγκεκριμένη απόφαση.

Η παράταση- αλλαγή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης φέρνει αλλαγές στα rapid test των εργαζομένων. Μέχρι και χθες, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ίσχυαν για 7 μήνες, και τα πιστοποιητικά νόσησης για 3 μήνες. Από σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για 9 μήνες και το νόσησης για 6 μήνες.

Με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, είναι πολλοί που ωφελούνται από αυτή την επίσημη παράταση. Παράδειγμα, αν κάποιος ανεμβολίαστος ο οποίος είχε πιστοποιητικό νόσησης που έληγε στου 3 μήνες και για να πάει στην εργασία του έπρεπε να κάνει υποχρεωτικά rapid test, πλέον δεν χρειάζεται καθώς το πιστοποιητικό έχει πάρει παράταση. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, για ακόμα 3 μήνες δεν θα κάνουν rapid test.

Επιπλέον, για αυτούς που είναι εμβολιασμένοι αλλά με δύο δόσεις, και αν έληγε το πιστοποιητικό χθες -για παράδειγμα- πλέον παίρνει επίσημη παράταση για 2 ακόμα μήνες.

Τονίζεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι, και χωρίς περιορισμό για λήξη του πιστοποιητικού είναι όσοι έχουν κάνει και τις 3 δόσεις του εμβολίου.

Τα πιστοποιητικά νόσησης, υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

  • α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

To καθοριστικό σημείο της ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:

  • α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή
  • β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή έξι μηνών.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.