Ποιο είδος αλκοόλ είναι το λιγότερο υγιεινό

Κορυφαίοι ειδικοί έχουν συμφωνήσει για τις βλάβες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ εδώ και δεκαετίες. Όμως, μια νέα έρευνα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στο Liver Meeting του 2024 της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος φαίνεται να έχει βρει ποιο είδος αλκοόλ αποδεικνύεται ποιο επιβλαβές για την υγεία. 

Στη μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τις δίαιτες περισσότερων από 1.900 καταναλωτών αλκοόλ στις ΗΠΑ με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 100 Βαθμών -ένα μέτρο της ποιότητας της δίαιτας στις ΗΠΑ. Πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων συλλέχθηκαν μέσω εκτεταμένων ερωτηματολογίων.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές που παρακολούθησαν τις καταναλωτικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ακόμη και εκείνοι που έπιναν διαφορετικά αλκοολούχα ποτά ήταν πιο υγιείς από ό,τι όσοι έπιναν μόνο μπύρα. Συγκεκριμένα, όσοι πίνουν μπύρα βρέθηκαν να έχουν την υψηλότερη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και το χαμηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το πιο ανθυγιεινό είδος αλκοόλ

Λίγο πάνω από το ένα τρίτο (38,9%) κατανάλωνε μόνο μπύρα, το ένα πέμπτο (21,8%) μόνο κρασί, το 18,2%, μόνο ένα συγκεκριμένο ποτό και το 21% συνδυασμό ποτών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καμία από τις ομάδες δεν έφτασε κοντά στο να πετύχει βαθμολογία που υποδηλώνει επαρκή διατροφή, δηλαδή έναν αριθμό πάνω από 80 στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 100 Βαθμών.

Αναλυτικά, όσοι έπιναν κρασί σημείωσαν βαθμολογία 55, όσοι έπιναν μόνο ένα ή συνδυασμό οινοπνευματωδών ποτών σημείωσαν σχεδόν 53 βαθμούς, ενώ όσοι έπιναν μπύρα σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (49). Όσοι έπιναν μπύρα, μάλιστα, ανέφεραν επίσης ότι καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες και κάνουν τη λιγότερη άσκηση.

Σύμφωνα με τη Δρ. Novack, ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, νεότεροι, καπνιστές και χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, η ερευνήτρια πρότεινε ότι οι διαφορές στην ποιότητα της διατροφής μπορεί να οφείλονται στο πλαίσιο στο οποίο καταναλώνεται το είδος του αλκοόλ.

Αυτό, τόνισαν οι ειδικοί, θέτει τους λάτρεις της μπύρας σε υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτή.

Το είδος του αλκοόλ επηρεάζει και τη διατροφή

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tulane, Δρ. Madeline Novack, σημείωσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού αλκοόλ, μεταξύ των οποίων και η ηπατική νόσος, μπορεί συχνά να επιδεινωθούν από την κακή διατροφή.

Το κρασί -ιδιαίτερα το κόκκινο- συνδυάζεται συχνά με πιο ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά, εξήγησε η Δρ. Novack.

Αντίθετα, η μπύρα επιλέγεται συχνά σε περιβάλλοντα όπου τα τρόφιμα τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα κρέατα. Τα τηγανητά ή αλμυρά τρόφιμα, που αφυδατώνουν, μπορεί επίσης να εμπνεύσουν την κατανάλωση μπύρας.

Πόσο αλκοόλ «μπορούμε» να πίνουμε την εβδομάδα;

Το ζήτημα ήρθε στο επίκεντρο πέρυσι όταν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής. Το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά στους ανθρώπους να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ, δηλαδή περίπου έξι ποτήρια κρασί ή μπύρα, την εβδομάδα.

Αυτό από μόνο του έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες υπό το φως μελετών που καταδεικνύουν τους κινδύνους του αλκοόλ για την υγεία. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από επτά τυπικά ποτά την εβδομάδα και οι άνδρες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 14.

Οι επιστήμονες σε όλους τους τομείς συμφωνούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει μόνιμα το συκώτι, να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Το αλκοόλ επιβαρύνει τον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα, προκαλώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, κούραση και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Καταληκτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το αλκοόλ σκοτώνει τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.