Ποιο συμπλήρωμα είναι απαραίτητο μετά τα 40 – Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Οι λεπτές γραμμές, οι κηλίδες ηλικίας και ο γενικός πόνος (ακόμη και από το να μην κάνεις φαινομενικά τίποτα) αρχίζουν να φαίνονται μετά τα 40. Λιγότερο εμφανείς αλλαγές συμβαίνουν και σε μυϊκό επίπεδο. Η σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται η ικανότητα του σώματος να χτίζει νέες μυϊκές πρωτεΐνες.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χάσετε την άλιπη μάζα που με κόπο κερδίσατε – ακόμη και αν διατηρείτε την ίδια ρουτίνα γυμναστικής. Και τότε είναι που πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε δραστικά μέτρα για να διατηρήσετε την άλιπη μάζα σας.

Ποιο είναι το συμπλήρωμα που είναι απαραίτητο μετά τα 40

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι να λαμβάνετε κρεατίνη. Είναι μια φυσική ένωση που αποτελείται από τρία αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη και μεθειονίνη. Αποθηκεύεται στους μύες (και στον εγκέφαλο) ως φωσφοκρεατίνη και βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

Η κρεατινίνη διατίθεται και ως συμπλήρωμα. Λόγω των δυνατοτήτων της να υποστηρίζει την ενέργεια, αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους αθλητές και τους λάτρεις της γυμναστικής. Και όντως κάνει θαύματα για την απόδοση.

Αλλά μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των μυών και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία – ειδικά επειδή τα αποθέματα κρεατίνης μειώνονται καθώς μεγαλώνετε.

Αν αυτός δεν είναι αρκετός λόγος για να αρχίσετε να παίρνετε κρεατίνη στα 40 σας, δείτε 4 άλλα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη από αυτή την ένωση.

1. Η πρόσληψη ζωϊκής πρωτεΐνης είναι χαμηλή

Η κρεατίνη αποτελείται από τρία αμινοξέα που βρίσκονται συνήθως σε ζωϊκές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά.

Εάν η πρόσληψη αυτών των τροφίμων είναι χαμηλή, το σώμα σας μπορεί να μην έχει πρόσβαση στα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για να φτιάξει αυτή τη ζωτικής σημασίας ένωση.

Οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνη αυξάνονται με την ηλικία, καθώς απαιτείται όλο και περισσότερη πρωτεΐνη για να διεγερθεί η σύνθεση της μυϊκής πρωτεΐνης. Έτσι, ακόμη και αν η κατανάλωση 90 γραμμαρίων κοτόπουλου μπορεί να σας συντηρήσει μέχρι τα 30 σας, μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε μεταγενέστερες δεκαετίες.

Όταν λαμβάνεται ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, η κρεατίνη συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των αποθεμάτων κρεατίνης του οργανισμού σας.

2. Έχετε μείνει στάσιμοι στο γυμναστήριο

Γυμνάζεστε με συνέπεια, αλλά δεν φαίνεται να δυναμώνετε ή να χτίζετε μυς; Δεν είναι στο μυαλό σας. Είναι πλέον πιο δύσκολο να δείτε αυτού του είδους την πρόοδο.

Η μυϊκή μάζα μειώνεται κατά περίπου 3-8% κάθε δεκαετία μετά τα 30, αλλά αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Η τακτική προπόνηση δύναμης, η κατανάλωση άφθονων πρωτεϊνών και η λήψη ενός συμπληρώματος κρεατίνης υψηλής ποιότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να τη διατηρήσετε και ακόμη και να αποκτήσετε.

Συνολικά, το να έχετε περισσότερη άλιπη μάζα βελτιώνει τη σύνθεση του σώματός σας, πράγμα που είναι καλό για τη μεταβολική υγεία και τη συνολική μακροζωία.

3. Σας λείπει η ενέργεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων

Η κρεατίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μυς σας να παράγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Εάν αισθάνεστε ότι δεν είστε σε θέση να τροφοδοτήσετε με δύναμη τα καθίσματα ή τις πιέσεις σας, ένα συμπλήρωμα κρεατίνης μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα και να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας.

4. Έχετε προβλήματα μνήμης

Είτε δεν μπορείτε να θυμηθείτε πού βάλατε τα κλειδιά σας είτε αν έχετε ήδη πει μια συγκεκριμένη ιστορία σε έναν φίλο ή όχι, αυτά τα ελαφρά κενά μνήμης γίνονται όλο και πιο συχνά.

Ενώ η πλειοψηφία της κρεατίνης αποθηκεύεται στους μύες, περίπου το 5% αυτής αποθηκεύεται στον εγκέφαλο. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος κρεατίνης ενίσχυσε τις μετρήσεις της απόδοσης της μνήμης.