«Πολεμιστές του Σαββατοκύριακου»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Ακόμα και αν ασκείσαι μόνο δύο μέρες την εβδομάδα, τα οφέλη για την υγεία σου είναι σημαντικά, έδειξε νέα έρευνα.

Τα οφέλη της άσκησης είναι δεδομένα. Ωστόσο, ο φόρτος εργασίας και το εξαντλητικό πρόγραμμα αποτρέπει αρκετούς από το να βρουν χρόνο για να ασκηθούν. Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας άσκησης (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης) την εβδομάδα για καλή υγεία.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα επωφεληθείς αν ασκηθείς έντονα όλο το Σαββατοκύριακο αντί για να μοιράσεις τη γυμναστική σου κατά διάρκεια όλης της εβδομάδας. Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει μία πρόσφατη μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι το «Σαββατοκύριακο του πολεμιστή» έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που ασκούνται μόνο 2 μέρες την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο προώρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τα άτομα που δεν ασκούνται. Βρήκαν επίσης, όμως, ότι το να κατανέμεις την άσκηση σου μέσα στην εβδομάδα συνδέεται με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν πάνω από 60.000 ενήλικες άνω των 40 ετών. Τα δεδομένα για τους συμμετέχοντες συλλέχθηκα από την Έρευνα Υγείας για την Αγγλία και τη Σκωτία από το 1994 έως το 2012. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις συνήθειες τους όταν ασκούνται.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κατατάχτηκαν σε 4 κατηγορίες:

  • «Πολεμιστής Σαββατοκύριακου»: Άσκηση πάνω από 1-2 μέρες την εβδομάδα
  • Τακτικά δραστήριος: Άσκηση πάνω από 3 φορές την εβδομάδα
  • Ανεπαρκώς δραστήριος ή αδρανής: Ασκείται λιγότερο απο το συνιστώμενο

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας καταγραφής Θανάτων, οι συγγραφείς συνέκριναν πόσοι από κάθε κατηγορία πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ακόμα και η άσκηση μόνο το Σαββατοκύριακο έχει σημαντικά οφέλη υγείας

Οι ασκούμενοι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» είχε 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με τα αδρανή άτομα. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια ήταν γύρω στο 40% χαμηλότερο, ενώ το ρίσκο θανάτου από κάθε είδους καρκίνου ήταν 18% χαμηλότερο σε σχέση με όσους ήταν αδρανείς.

Φυσικά, οι τακτικά δραστήριοι είχαν την καλύτερη υγεία συνολικά και 5% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Αυτό το εύρημα είναι σταθερό με την προηγούμενη έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι όσο περισσότερη άσκηση κάνεις, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχεις για την υγεία σου. Αυτό είναι σωστό, όμως, μέχρι ένα σημείο.

Η έρευνα δείχνει ότι το να ασκείσαι εβδομαδιαίως περισσότερο από 5 φορές τη συνιστώμενη ποσότητα (12,5 ώρες μέτριας άσκησης ή πάνω από 6 ώρες έντονης άσκησης) δεν έχει επιπρόσθετα οφέλη.

Οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου

Είναι ευρέως γνωστό ότι η άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική υγεία, που είναι σημαντική για την διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της καρδιάς. Αυτό όχι μόνο μας επιτρέπει να ασκούμαστε περισσότερο και πιο έντονα αλλά βελτιώνει και άλλους τομείς στην υγεία μας. Για παράδειγμα χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η άσκηση μειώνει επίσης το κοιλιακό λίπος και μειώνει τη φλεγμονή, που ίσως εξηγεί γιατί η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Η έρευνα δείχνει, όμως, ότι το πόσο συχνά ασκείσαι είναι επίσης σημαντικό για την βελτίωση και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Στην πραγματικότητα, μόλις 72 ώρες μεταξύ των προπονήσεων είναι αρκετές για να συμβεί το “detraining”. Αυτό αναφέρεται στη μερική ή πλήρη απώλεια προσαρμογών προπόνησης (όπως καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία) που συμβαίνει όταν σταματάμε να γυμναζόμαστε. Ενώ κάποιο detraining είναι πιθανό να συμβεί σε άτομα που ασκούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα, η συνεχής προπόνηση – ακόμα κι αν είναι μόνο τα Σαββατοκύριακα – θα εξακολουθεί να οδηγεί σε προσαρμογές που είναι καλές για την υγεία.

Aυτή η έρευνα δίνει ελπίδα σε όσους δεν μπορούν να ασκούνται τακτικά αλλά πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή. Η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως αναγνώρισαν οι συγγραφείς. Τα δεδομένα αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να έχουν εξωραΐσει την ποσότητα της άσκησης που πραγματικά έκαναν. Επίσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην άσκηση που αναφέρθηκαν αναφερόταν μόνο στο ποσό που έκαναν τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τη συνέντευξη, το οποίο μπορεί να μην αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα πόσα έκαναν για τη διάρκεια της 20ετούς μελέτης. Οι ερευνητές απέκλεισαν επίσης τη σωματική δραστηριότητα που έκανε ένα άτομο ως μέρος της δουλειάς τους. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από ασθένειες.

Το βασικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι το να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα. Έτσι, εάν μπορείτε να κάνετε τις προπονήσεις σας μόνο τα Σαββατοκύριακα, εξακολουθεί να είναι πιθανό να έχετε καλύτερη υγεία σε σύγκριση με κάποιον που δεν ασκείται τακτικά. Αλλά όσο πιο τακτικά ασκείστε, τόσο το καλύτερο.

Η άσκηση, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Η προσθήκη προπόνησης αντίστασης (όπως η άρση βαρών) παράλληλα με το cardio μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των οφελών της άσκησης στην υγεία σας.