Πολωνία: Μοιράζει χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος

Η Πολωνία μοίρασε χάπια ιωδίου στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες για να τα δώσουν στους ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, δήλωσε Υφυπουργός την Πέμπτη.

Η Πολωνία ανησυχεί για πιθανό πυρηνικό ατύχημα, λόγω των μαχών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.

Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή της Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης – έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, με κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες.

«Μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αποφασίσαμε… νωρίτερα να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διανομή ιωδίου. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για ενέργειες ρουτίνας, προληπτικές ενέργειες που είναι για να μας προστατέψουν σε περίπτωση που υπάρξει μια κατάσταση που… ελπίζω να μην συμβεί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Blazej Pobozy στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Radio Zet.

Η Ζαπορίζια απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) από τον ομώνυμο πυρηνικό σταθμό.

Πώς προστατεύει το ιώδιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα».